Неретварека која протекува низ Босна и Херцеговина и Хрватска и се влева во Јадранското Море. На Неретва се изградени повеќе хидроцентрали. Најголеми притоки на Неретва се Рама, Требижат, Буна и Брегава. Должина: 225 km (203 во Херцеговина). Неретва тече низ Динаридите. Последните 30 километри оваа река се претвора во алувијална делта, пред нејзиното влевање во Јадранското Море.

Неретва
River
Слика што е направена од воз помеѓу Јабланица и Мостар (Неретванска долина)
Официјално име: Неретва
Гесло: Пушти ја реката да тече (бошњачки: "Pusti rijeku da teče"); Река во неповрат (бошњачки: "Rijeka bez povratka").
Прекар: Nera (македонски: Нера); Zelena ljepotica (македонски: Зелена убавица); понекогаш и Modra rijeka (македонски: Модра река)
Земји Босна и Херцеговина, Хрватска
Извор
 - височина 1.227 м
 - координати 43°16′1″N 18°33′1″E / 43.26694° СГШ; 18.55028° ИГД / 43.26694; 18.55028
Утока
 - местоположба Плоче, Хрватска
Должина 230 км
Слив 10.380 км2
Истек
 - просечен 341 м3
На Ризницата: Неретва
Стариот мост во Мостар

На својот пат кон устието Неретва тече низ Коњиц, Јабланица, Мостар, Чаплина, Почитељ, Метковиќ и Опузен. Најголем град на Неретва е Мостар.

Стариот мост на Неретва во Мостар (кога за време на војната во Босна го срушиле единиците на ХВО во 1993, а кој е реконструиран во 2004 година) е прогласен од организацијата УНЕСКО за споменик од светско културно наследство.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди