Перуќица

прашума во Република Српска

Перуќица (српски: Перућица, бошњачки: Perućica) — една од последните останати прашуми во Европа. Се наоѓа во Република Српска, Босна и Херцеговина, недалеку од границата со Црна Гора, и влегува во состав на националниот парк Сутјеска. Пристапот во шумата е дозволен само во придружба на шумари.[1]

Водопадот Скакавац (75 м) во Перуќица.

Во шумата е измерена највисоката смрча на светот, која се издига 63 м.[2]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Портал на Перуќица
  2. Leibundgut, H. (1982). Europäische Urwälder der Bergstufe. Verlag Paul Haupt, Bern, Stuttgart

Надворешни врскиУреди