Отвори го главното мени

Никотинамид аденин динуклеотид

хемиско соединение

Никотинамид аденин динуклеотид (NAD) е коензим кој е присутен во сите клетки. Ова соединение е динуклеотид, бидејќи е составено од два нуклеотиди поврзани преку нивните фосфатни групи. Едниот нуклеотид содржи база аденин, а другиот никотинамид. Никотинамид аденин динуклеотидот се јавува во две форми: оксидирана (NAD+) и редуцирана (NADH).

Никотинамид аденин динуклеотид
Skeletal formula of the oxidized form
Ball-and-stick model of the oxidized form
Назнаки
53-84-9 Yes check.svgОк
58-68-4 (NADH) X mark.svgН
ChEBI CHEBI:16908 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL1628272 X mark.svgН
ChemSpider 5681 Yes check.svgОк
DrugBank DB00157 Yes check.svgОк
2451
Jmol-3D слики Слика
KEGG C00003 X mark.svgН
PubChem 925
RTECS број UU3450000
UNII 0U46U6E8UK Yes check.svgОк
Својства
Молекулска формула C21H27N7O14P2
Моларна маса 663.43 g/mol
Изглед White powder
Точка на топење

160 °C, 433 K, 320 °F

Штетност
Опасности по здравјето Not hazardous
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи