Фенилаланин

хемиско соединение

Фенилаланин (со кратенки Phe или F) е α-аминокиселина со формула HO2CCH(NH2)CH2C6H5. Таа може да се најде во млекото од цицачите, но се продава и како додаток во исхраната поради своите аналгетски и антидепресивни својства. Фенилаланинот е структурно близок до допаминот, епинефринот (адреналинот) и тирозинот.

Фенилаланин
Назнаки
(DL) 150-30-1 (DL) Н
ChemSpider 5910
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 994
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Фенилаланинот е есенцијална аминокиселина и е класифицирана како неполарна поради хидрофобноста на бензиловиот страничен ланец. Кодоните за L-фенилаланин се UUU и UUC. Тоа е бела, прашкаста цврста супстанца. L-фенилаланинот (LPA) е електронеутрална аминокиселина и е една од дваесетте аминокиселини кои се користат за добивање на белковини по биохемиски пат.

Биолошки улоги уреди

L-фенилаланинот може исто така што се претвори во L-тирозин. Потоа L-тирозинот се претвори во L-DOPA, супстанца која понатаму се претвора во допамин, норадреналин (норепинефрин), како и адреналин (епинефрин). Последните три супстанци се познати како катехоламини.


Биосинтеза на катехоламините и амините во траги во човечкиот мозок[1][2][3]
 
Фенилаланинот кај луѓето може да биде метаболизиран во низа различни супстанци.

Фенилаланинот го користи истиот активен транспортен канал како и триптофанот за да ја помине крвно-мозочната препрека. Во големи количини, тој интерферира во производството на серотонин.

Наводи уреди

  1. Broadley KJ (March 2010). „The vascular effects of trace amines and amphetamines“. Pharmacology & Therapeutics. 125 (3): 363–375. doi:10.1016/j.pharmthera.2009.11.005. PMID 19948186.
  2. Lindemann L, Hoener MC (May 2005). „A renaissance in trace amines inspired by a novel GPCR family“. Trends in Pharmacological Sciences. 26 (5): 274–281. doi:10.1016/j.tips.2005.03.007. PMID 15860375.
  3. Wang X, Li J, Dong G, Yue J (February 2014). „The endogenous substrates of brain CYP2D“. European Journal of Pharmacology. 724: 211–218. doi:10.1016/j.ejphar.2013.12.025. PMID 24374199.