Хормоните се специјализирани хемиски стимулатори,кои се продуцираат од ендокрините клетки,ткива и органи (ендокрини жлезди).Тие се транспортираат до сите делови на телото преку крвотокот,но тие се ефективни само врз дадени целни клетки. Своето дејство,хормоните го покажуваат во многу мали количини.Во зависност од местото на дејствување,тие можат да бидат со општо дејство (хормон за раст-STH,инсулин,тироидни хормони) или конкретно дејство (TSH,ACTH).Според хемиската структура,има хормони со:

Епинефринот (адреналин) претставува катехоламински хормон

Ослободувачки (рилизинг) хормони

уреди

Ослободувачките (рилизинг) хормони се синтетизираат од хипоталамусот и нивна задача е да ја регулираат функцијата на хипофизата.Тие се:

Хормон Целна жлезда Ефект
Адренокортикотропин (ACTH) Надбубрежна жлезда Секреција на гликокортикоиди
Фоликулостимулирачки хормон (FSH) Јајчници, тестиси Раст на репродуктивниот систем
Соматотропен ослободувачки хормон (GHR) Црн дроб, масно ткиво Обезбедува раст; липиден & јаглехидратен метаболизам
Тироиден ослободувачки хормон (TRH) Штитна жлезда Секреција на тироидни хормони

Хормони со белковинска структура

уреди

Хормони со стероидна структура

уреди

Хормони со аминокиселинска структура

уреди

Ткивни хормони

уреди

Ткивните хормони можат да дејствуваат на самото место каде се излачуваат или преку циркулацијата да дејствуваат на други ткива или органи (како и жлездените).Тие се: