Ракомет на Летните олимписки игри 2016 (мажи)

Ракометот на Летните олимписки игри 2016 — официјален ракометарски турнир на Олимписките игри во машка конкуренција. Турнирот се одржил во Рио де Жанеиро, Бразил во периодот од 4 август до 21 август во привремената Арена на иднината која се наоѓа во Олимпискиот парк и е со капацитет од 12.000 седишта.[1]

Ракомет на ЛОИ
2016
Olympic rings without rims.svg
Податоци за првенството
Домаќини Бразил
Траење7–21 август
Репрезентации12 (од 4 конфедерации)
Одржувалишта(во 1 град-домаќин)
Конечен исход
Прваци Данска (1 титула)
Второпласиран Франција
Третопласиран Германија
Четвртопласиран Полска
Статистики за првенството
Натпревари38
Дадени голови2081 (54.76 по натпр.)

КвалификацииУреди

Начин на квалификување Датум Домаќин Места Квалификувани
Домаќин 2 октомври 2009   Копенхаген 1   Бразил
Светско првенство 2015 15 јануари – 1 февруари 2015   Катар 1   Франција
Панамерикански игри 2015 16–25 јули 2015   Торонто 1   Аргентина
Азиски квалификациски турнир 14–27 ноември 2015   Доха 1   Катар
Европско првенство 2016 15–31 јануари 2016   Полска 1   Германија
Африканско првенство 2016 21–30 јануари 2016   Каиро 1   Египет
Олимписки квалификациски турнири 8–10 април 2016   Гдањск 2   Полска
  Тунис
  Малме 2   Словенија
  Шведска
  Хернинг 2   Данска
  Хрватска
Вкупно 12

Групна фазаУреди

Група AУреди

Екипа Бодови Н П Н П ДП ПП ГР
1.   Хрватска 8 5 4 0 1 147 134 +13
2.   Франција 8 5 4 0 1 152 126 +26
3.   Данска 6 5 3 0 2 136 127 +9
4.   Катар 5 5 2 1 2 122 127 -5
5.   Аргентина 2 5 1 0 4 110 126 -16
6.   Тунис 1 5 0 1 4 118 145 -27
7 август 2016
9:30
  Хрватска 23:30   Катар Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 4,880
(8:15)
  3×  Извештај   1× 

7 август 2016
14:40
  Данска 25:19   Аргентина Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 6,620
(10:10)
  3×  1×  Извештај   3× 

7 август 2016
19:50
  Франција 25:23   Тунис Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 6,058
(16:11)
  3×  Извештај   4× 

9 август 2016
9:30
{{{team1}}} 20:35   Франција Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 4,799
(13:16)
  2×  Извештај   3× 

9 август 2016
14:40
  Тунис 23:31   Данска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 5,800
(10:16)
  1×  1×  Извештај   3× 

9 август 2016
21:50
  Аргентина 26:27   Хрватска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,150
(15:14)
  2×  1×  Извештај   4× 

11 август 2016
9:30
  Тунис 25:25   Катар Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 2,340
(12:11)
  2×  Извештај   2× 

11 август 2016
14:40
  Данска 24:27   Хрватска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7,212
(12:15)
  2×  Извештај   4× 

11 август 2016
21:50
  Франција 31:24   Аргентина Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 9,148
(17:12)
  3×  1×  Извештај   3× 

13 август 2016
11:30
  Хрватска 29:28   Франција Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,922
(14:12)
  4×  2×  Извештај   4× 

13 август 2016
14:40
  Данска 26:25   Катар Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 6,496
(14:14)
  4×  1×  Извештај   3× 

13 август 2016
21:50
  Аргентина 23:21   Тунис Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 5,123
(14:10)
  3×  Извештај   4×  1× 

15 август 2016
14:40
  Франција 33:30   Данска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7,847
(17:16)
  2×  Извештај   3× 

15 август 2016
19:50
  Хрватска 41:26   Тунис Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7,228
(25:10)
  2×  Извештај   1× 

15 август 2016
21:50
  Катар 22:18   Аргентина Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,862
(12:9)
  3×  Извештај   4× 

Група БУреди

Екипа Бодови Н П Н П ДП ПП ГР
1.   Германија 8 5 3 0 1 153 141 +12
2.   Словенија 8 5 4 0 1 137 126 +11
3.   Бразил 5 5 2 1 2 141 150 -9
4.   Полска 4 5 2 0 3 139 140 -1
5.   Египет 3 5 1 1 3 129 143 -14
6.   Шведска 2 5 1 0 4 132 131 +1
7 август 2016
11:30
  Шведска 29:32   Германија Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7,819
(15:18)
  4×  1×  Извештај   3× 

7 август 2016
16:40
  Полска 32:34   Бразил Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,778
(13:16)
  4×  Извештај   3× 

7 август 2016
21:50
  Словенија 27:26   Египет Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 6,497
(15:15)
  3×  1×  Извештај   4×  1× 

9 август 2016
11:30
  Германија 32:29   Полска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
(16:14)
  4×  1×  Извештај   3× 

9 август 2016
16:40
  Бразил 28:31   Словенија Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,131
(13:16)
  2×  1×  Извештај 13×  2×  2× 

9 август 2016
19:50
  Египет 26:25   Шведска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 4,926
(12:13)
  4×  Извештај   3× 

11 август 2016
11:30
  Полска 33:25   Египет Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 4,994
(16:10)
  4×  Извештај   3×  1× 

11 август 2016
16:40
  Бразил 33:30   Германија Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 9,087
(17:16)
  2×  1×  Извештај   4×  1× 

11 август 2016
19:50
  Словенија 29:24   Шведска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7,470
(14:13)
  4×  Извештај   4× 

13 август 2016
9:30
  Словенија 25:28   Германија Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 6,957
(12:11)
  4×  Извештај   4× 

13 август 2016
16:40
  Египет 27:27   Бразил Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 9,313
(15:13)
  3×  Извештај   4× 

13 август 2016
19:50
  Шведска 24:25   Полска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,176
(13:12)
  4×  1×  Извештај   2× 

15 август 2016
9:30
  Полска 20:25   Словенија Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 6,929
(13:13)
  2×  1×  Извештај   2×  1× 

15 август 2016
11:30
  Германија 31:25   Египет Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,286
(15:12)
  2×  Извештај   1× 

15 август 2016
14:40
  Шведска 30:19   Бразил Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 9,406
(16:10)
  4×  Извештај   2× 

ЕлиминацииУреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
17 август - Рио де Жанеиро        
   Хрватска  27
19 август - Рио де Жанеиро
   Полска  30  
   Полска  28
17 август - Рио де Жанеиро
     Данска (pr.)  29  
   Данска  37
21 август - Рио де Жанеиро
   Словенија  30  
   Данска  28
17 август - Рио де Жанеиро
     Франција  26
   Бразил  27
19 август - Рио де Жанеиро
   Франција  34  
   Франција  29 Трето место
17 август - Рио де Жанеиро
     Германија  28  
   Германија  34    Полска  25
   Катар  22      Германија  31
21 август - Рио де Жанеиро


ЧетвртфиналеУреди

17 август 2016
10:00
  Бразил 27:34   Франција Арена на иднината, Рио де Жанеиро
(16:16)
  3×  Извештај   2× 

17 август 2016
13:30
  Германија 34:22   Катар Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7,518
(16:12)
  3×  Извештај   3× 

17 август 2016
17:00
  Данска 37:30   Словенија Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7,435
(16:13)
  3×  Извештај   4× 

17 август 2016
20:30
  Хрватска 27:30   Полска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,265
(14:18)
  4×  1×  Извештај   2× 

ПолуфиналеУреди

19 август 2016
15:30
  Франција 29:28   Германија Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,795
(16:13)
  3×  Извештај   3× 

19 август 2016
20:30
  Полска 28:29 (Прод.)   Данска Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8,689
(15:16)
  4×  Извештај   3× 

Прод.: 25:25 Прод.: 3:4

БронзаУреди

21 август 2016
10:30
  Полска 25:31   Германија Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7,589
Извештај
  1×    3× 

ФиналеУреди

21 август 2016
14:00
  Данска 28:26   Франција Арена на иднината, Рио де Жанеиро
Гледачи: 9,978
Извештај
  2×    3× 

Табела и статистикаУреди

Конечна табелаУреди

Rang Екипа Н П Н П ДП ПП ГР П
    Данска 8 6 0 2 230 211 +19 12
    Франција 8 6 0 2 241 209 +32 12
    Германија 8 6 0 2 246 217 +29 12
4.   Полска 8 3 0 5 222 227 -5 6
5.   Хрватска 6 4 0 2 174 164 +10 8
6.   Словенија 6 4 0 2 167 163 +4 8
7.   Бразил 6 2 1 3 168 184 -16 5
8.   Катар 6 2 1 3 144 161 -17 5
9.   Египет 5 1 1 3 129 143 -14 3
10.   Аргентина 5 1 0 4 110 126 -16 2
11.   Шведска 5 1 0 4 132 131 +1 2
12.   Тунис 5 0 1 4 118 145 -27 1

Ол-стар тимУреди

Извор: IHF.info Архивирано на 3 јануари 2019 г.

Најдобри стрелциУреди

Место Играч Голови Удари %
1   Карол Биелецки 55 87 63
2   Микел Хансен 54 87 62
3   Ласе Сван Хансен 49 70 70
  Уве Геншајмер 62 79
5   Тобијас Рајхман 41 50 82
6   Рафаел Капоте 40 66 61
7   Мишел Гигу 39 52 75
8   Жарко Марковиќ 33 70 47
  Михал Дашек 43 77
10   Даниел Нарсис 32 44 73
  Валентин Порт 49 65

Извор: IHF

Најдобри голманиУреди

Место Голман % Одбрани Удари
1   Силвио Хајневетер 40 26 65
2   Данијел Шариќ 35 55 157
3   Тијери Омејер 34 75 223
  Пјотр Вишомирски 67 196
  Микаел Апелгрен 24 70
6   Маруен Магаиз 33 50 153
7   Матијас Шулц 31 45 145
  Иван Стевановиќ 35 114
9   Андреас Волф 31 35 114
10   Маик Сантос 30 69 228

Извор: IHF Архивирано на 11 февруари 2017 г.

НаводиУреди

  1. „Olympic Handball“. Rio 2016. Архивирано од изворникот на 2016-02-24. Посетено на 7 March 2016.