Европско првенство во ракомет за мажи 2012

Европското првенство во ракомет за мажи 2012 година е десетто европско првенство во овој спорт. Првенството се пдржало во Србија од 15 до 29 јануари во четири града: Белград, Вршац, Ниш и Нови Сад.

Европско првенство во ракомет за мажи 2012
Европско првенство у рукомету 2012
Официјално лого на првенството 2012
Податоци за турнирот
Домаќини Србија
Датуми15–29 јануари 2012
Екипи16 (од 1 конфедерација)
Одржувалишта(во 4 градови-домаќини)
Конечен исход
Првак{{country data  Данска

| flaglink/core | variant = | size = | name = | altlink = Машка ракометна репрезентација на | altvar = handball

}} (2. титула)
Второпласиран Србија
Третопласиран Хрватска
Четвртопласиран Шпанија
Статистикa за турнирот
Натпревари47
Дадени голови2333 (49.64 по натпр.)
Гледачи302.688 (6.440 по натпр.)
Најдобар стрелец Кирил Лазаров (MKD) (61 гол)
Најдобар играч Момир Илиќ (SRB)
Земји учесници на турнирот.
Маскотата Таса (орел) заедно со македонски навивач во Белградската арена.
Српски и Македонски навивачи во Белградската Арена.

Квалификации уреди

Квалификувани тимови уреди

држава квалификувана како потврдена квалификација претходни учества1
  Србија 00домаќин 0027 септември 2008 60 (19962, 19982, 20022, 20043, 20063 2010)
  Франција 00последен шампион 0031 јануари 2010 92 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010)
  Унгарија 00победник во квалиф. група I 0013 март 2011 70 (1994, 1996, 1998, 2004, 2006, 2008, 2010)
  Хрватска 00победник во квалиф. група II 0013 март 2011 90 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010)
  Шведска 00победник во квалиф. група IV 008 јуни 2011 80 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2008, 2010)
  Данска 00победник во квалиф. група VII 008 јуни 2011 80 (1994, 1996, 2000, 2002, 2004, 2008, 2010)
  Русија 00второ место во квалиф. група VII 008 јуни 2011 80 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2008, 2010)
  Норвешка 00победник во квалиф. група VI 008 јуни 2011 40 (2000, 2006, 2008, 2010)
  Германија 00победник во квалиф. група V 008 јуни 2011 80 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010)
  Словачка 00второ место во квалиф. група IV 009 јуни 2011 20 (2006, 2008)
  Шпанија 00второ место во квалиф. група II 009 јуни 2011 80 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010)
  Чешка 00второ место во квалиф. група VI 0011 јуни 2011 60 (1996, 1998, 2002, 2004, 2008, 2010)
  Македонија 00второ место во квалиф. група I 0012 јуни 2011 10 (1998)
  Полска 00победник во квалиф. група III 0012 јуни 2011 50 (2002, 2004, 2006, 2008, 2010)
  Словенија 00второ место во квалиф. група III 0012 јуни 2011 80 (1994, 1996, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010)
  Исланд 00второ место во квалиф. група V 0012 јуни 2011 60 (2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010)
1 Задебелените букви означуваат шампион за таа година.

Домаќини уреди

Карта на градовите-домаќини
Групна фаза Елиминациска фаза
Белград Нови Сад Вршац Ниш Белград
Сала Пионир
капацитет: 8,150
Спенс
капацитет: 11,500
Милениумски Центар
капацитет: 5,000
Спортски Центар Чаир
капацитет: 7,000
Белградска Арена
капацитет: 23,000
         

Влечење за групи уреди

Влечењето за групи се одржало на 15 јуни 2011 година во Белград.[1]

1 шешир 2 шешир 3 шешир 4 шешир

Групна фаза уреди

Распоредот на натпреварите бил објавен и потврден на 18 април 2011.[2] Првично само за четири репрезентации било назначено каде ќе играат, и тоа: Србија во Белград, Македонија во Ниш, Унгарија во Нови Сад и Хрватска во Вршац.[3]

Група A уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Србија 3 2 1 0 67 61 +6 5
0   Полска 3 2 0 1 86 72 +14 4
0   Данска 3 1 0 2 78 76 +2 2
0   Словачка 3 0 1 2 70 92 −22 1
15 јануари 2012
18:15
Полска   18 - 22   Србија Сала Пионир, Белград
Гледачи: 4,000
Судии: Ралуј, Сабросо (ШПА)
Бјелецки 4 (7–11) Вуин, Никичевиќ 6
  3×  Извештај   3× 

15 јануари 2012
20:15
Данска   30 – 25   Словачка Сала Пионир, Белград
Гледачи: 4,000
Судии: Зотин, Володков (РУС)
Линдберг 7 (15–12) Вало 6
  3×  Извештај   2× 

17 јануари 2012 Словачка   24 - 41   Полска Сала Пионир, Белград
Гледачи: 3,500
Судии: Крстиќ, Љубич (СЛО)
Кукучка 5 (13-17) Ткачик 8
  3×  1×  Извештај   3× 

17 јануари 2012
20:15
Србија   24 – 22   Данска Сала Пионир, Белград
Гледачи: 5,000
Судии: Лазаар, Ревере (ФРА)
Илиќ 8 (10–12) Кристијансен, Хансен 4
  3×  Извештај   3× 

19 јануари 2012
18:15
Полска   27 – 26   Данска Сала Пионир, Белград
Гледачи: 3,500
Судии: Лејфсон, Палсон (ИСЛ)
Ткачик 7 (10–14) Могенсен 4
  3×  Извештај   3× 

19 јануари 2012
20:15
Србија   21 – 21   Словачка Сала Пионир, Белград
Гледачи: 4,900
Судии: Зотин, Володков (РУС)
Продановиќ 5 (13–6) три играчи 4
  3×  Извештај   3× 

Група B уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Германија 3 2 0 1 77 74 +3 4
0   Македонија 3 1 1 1 76 71 +5 3
0   Шведска 3 1 1 1 83 84 −1 3
0   Чешка 3 1 0 2 77 84 −7 2
15 јануари 2012
17:20
Германија   24 – 27   Чешка Спортски центар Чаир, Ниш
Гледачи: 3,800
Судии: Абрахамсен, Кристијансен (НОР)
Кауфман 5 (9–14) Јиха 7
  3×  Извештај   3× 

15 јнауари 2012
19:20
Шведска   26 – 26   Македонија Спортски Центар Чаир, Ниш
Гледачи: 4,000
Судии: Лазаар, Ревере (ФРА)
Екбериј 6 (14–13) Алушевски, Лазаров 7
  3×  Извештај   3× 

17 јануари 2012
18:15
Македонија   23 – 24   Германија Спортски Центар Чаир, Ниш
Гледачи: 4,000
Судии: Лејфсон, Палсон (ИСЛ)
Лазаров 7 (12–12) Кауфман 6
  3×  Извештај   3×  1× 

17 јнауари 2012
20:15
Чешка   29 – 33   Шведска Спортски Центар Чаир, Ниш
Гледачи: 2,050
Судии: Ралуј, Сабросо (ШПА)
Јииха 7 (17–19) Екбериј 10
  3×  Извештај   4× 

19 јануари 2012
18:15
Германија   29 – 24   Шведска Спортски Центар Чаир, Ниш
Гледачи: 2,800
Судии: Крстиќ, Љубич (СЛО)
Генсхајмер 9 (20–15) Екдал ду Риц 8
  3×  Извештај   3× 

19 јануари 2012
20:15
Чешка   21 – 27   Македонија Спортски Центар Чаир, Ниш
Гледачи: 4,000
Судии: Абрахамсен, Кристијансен (НОР)
Јииха, Хораак 5 (12–12) Лазаров 7
  3×  Извештај   2× 

Група C уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Шпанија 3 2 1 0 83 77 +6 5
0   Унгарија 3 1 2 0 81 78 +3 4
0   Франција 3 1 0 2 73 79 −6 2
0   Русија 3 0 1 2 82 89 −7 1
16 јануари 2012
18:15
Франција   26 – 29   Шпанија Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 5,000
Судии: Дину, Дин (РОМ)
Фернандес 7 (13–15) три играчи 4
  3×  Извештај   3× 

16 јануари 2012
20:15
Унгарија   31 – 31   Русија Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 6,000
Судии: Николиќ, Стојковиќ (СРБ)
Часар 8 (19–19) Чипурин 5
  3×  Извештај   3× 

18 јануари 2012
18:15
Русија   24 – 28   Франција Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 3,000
Судии: Хорачек, Новотниј (ЧЕШ)
Чипурин 7 (11–16) Нарсис 6
  3×  Извештај   3× 

18 јануари 2012
20:15
Шпанија   24 – 24   Унгарија Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 4,500
Судии: Гајпел, Хелбиг (ГЕР)
Кањељас 6 (11–12) Часар, Мочаи 7
 3×  Извештај   4×  1× 

20 јануари 2012
18:15
Шпанија   30 - 27   Русија Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 4,000
Судии: Николиќ, Стојковиќ (СРБ)
Гарсија Парондо 6 (17-11) Игропуло 8
  3×  Извештај   4× 

20 јануари 2012
20:15
Франција   23 – 26   Унгарија Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 5,000
Судии: Николов, Начевски (МКД)
Бараше 5 (14-12) Зубаи 6
  3×  Извештај   3× 

Група D уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Хрватска 3 3 0 0 88 78 +10 6
0   Словенија 3 1 0 2 90 91 −1 2
0   Исланд 3 1 0 2 95 97 −2 2
0   Норвешка 3 1 0 2 80 87 −7 2
16 јануари 2012
18:10
Норвешка   28 – 27   Словенија Милениумски Центар, Вршац
Гледачи: 3,000
Судии: Хорачек, Новотниј (ЧЕШ)
три играчи 6 (14–14) Зорман, Гајич 5
  3×  1×  Извештај   2×  2× 

16 јануари 2012
20:10
Хрватска   31 – 29   Исланд Милениумски Центар, Вршац
Гледачи: 2,500
Судии: Гајпел, Хелбиг (ГЕР)
Штрлек 8 (14–15) Сигурдсон 8
  3×  Извештај   3× 

18 јануари 2012
18:10
Словенија   29 – 31   Хрватска Милениумски Центар, Вршац
Гледачи: 3,800
Судии: Николов, Начевски (МКД)
Гајич 8 (12–16) Чупиќ 9
  4×  Извештај   3× 

18 јануари 2012
20:10
Исланд   34 – 32   Норвешка Милениумски Центар, Вршац
Гледачи: 3,000
Судии: Олесен, Педерсен (ДАН)
Гуннарсон 9 (18-10) Мамелунд 10
  3×  Извештај   3× 

20 јануари 2012
18:10
Исланд   32 – 34   Словенија Милениумски Центар, Вршац
Гледачи: 3,800
Судии: Гајпел, Хелбиг (ГЕР)
Сигурдсон 9 (13-17) Гајич, Скубе 7
  2×  Извештај   3× 

20 јануари 2012
20:10
Хрватска   26 – 20   Норвешка Милениумски Центар, Вршац
Гледачи: 3,000
Судии: Дину, Дин (РОМ)
Чупиќ 6 (13-8) Мамелунд 6
  4×  Извештај   3× 

Главна фаза уреди

 
Натпревар помеѓу Македонија и Данска.
     Тимови кои играат во полуфинале.
     Тимови кои играат за петто место.
     Тимот е елиминиран.

I група уреди

 
Натпревар помеѓу Србија и Германија
Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Србија 5 3 1 1 110 104 +6 7
0   Данска 5 3 0 2 140 133 +7 6
0   Македонија 5 2 1 2 130 127 +3 5
0   Германија 5 2 1 2 132 129 +3 5
0   Полска 5 2 1 2 132 136 −4 5
0   Шведска 5 0 2 3 124 139 −15 2
21 јануари 2012
16:15
Полска   29 – 29   Шведска Белградска арена, Белград
Гледачи: 6,000
Судии: Лазаар, Ревере (ФРА)
Јашка 8 (9-20) Екбериј 7
  2×  Извештај   3× 

21 јануари 2012
18:15
Данска   33 – 32   Македонија Белградска арена, Белград
Гледачи: 17,000
Судии: Ралуј, Сабросо (ШПА)
Хансен 12 (16-19) Лазаров 13
  3×  Извештај   2× 

21 јануари 2012
20:15
Србија   21 – 21   Германија Белградска арена, Белград
Гледачи: 19,500
Судии: Абрахамсен, Кристијансен (НОР)
Илиќ 6 (12–7) Генсхајмер 5
  3×  Извештај   3× 

23 јануари 2012
16:20
Полска   25 - 27   Македонија Белградска арена, Белград
Гледачи: 18,700
Судии: Лејфсон, Палсон (ИСЛ)
Јурецки 5 (12-18) Лазаров 9
  2×  Извештај   3× 

23 јануари 2012
18:20
Данска   28 – 26   Германија Белградска арена, Белград
Гледачи: 7,000
Судии: Крстиќ, Љубич (СЛО)
Егерт 7 (17–14) четири играчи 4
  3×  Извештај   3× 

23 јануари 2012
20:20
Србија   24 – 21   Шведска Белградска арена, Белград
Гледачи: 17,000
Судии: Ралуј, Сабросо (ШПА)
Вуин 5 (14–11) Екдал ду Риц 8
  3×  Извештај   3× 

25 јануари 2012
16:15
Полска   33:32   Германија Белградска арена, Белград
Гледачи: 1,000
Судии: Ралуј, Самбросо (ШПА)
Кухчињски, Јурецки 5 (18–17) Клајн, Шпренгер 7
  2×  Извештај   3×  1× 

25 јануари 2012
18:15
Данска   31 - 24   Шведска Белградска арена, Белград
Гледачи: 5,200
Судии: Крстиќ, Љубич (СЛО)
Егерт 7 (18-11) Андерсон 8
  3×  Извештај   3× 

25 јануари 2012
20:15
Србија   19 - 22   Македонија Белградска арена, Белград
Гледачи: 12,000
Судии: Абрахамсен, Кристијансен (НОР)
Вуин 5 (10-11) Лазаров 10
  4×  Извештај   2× 

II група уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Шпанија 5 4 1 0 143 130 +13 9
0   Хрватска 5 3 1 1 137 128 +9 7
0   Словенија 5 2 0 3 153 156 −3 4
0   Унгарија 5 1 2 2 125 130 −5 4
0   Исланд 5 1 1 3 143 146 −3 3
0   Франција 5 1 1 3 128 139 −11 3
22 јануари 2012
16:10
Унгарија   21 – 27   Исланд Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 4,500
Судии: Николиќ, Стојковиќ (СРБ)
Часар 7 (10-14) Атласон, Сигурдсон 5
  3×  Извештај   3× 

22 јануари 2012
18:10
Франција   28 – 26   Словенија Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 4,700
Судии: Дину, Дин (РОМ)
Бараше 6 (14-15) Жвижеј 6
  3×  Извештај   3× 

22 јануари 2012
20:10
Шпанија   24 - 22   Хрватска Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 7,500
Судии: Хорачек, Новотниј (ЧЕШ)
Томас 5 (11-14) Чупиќ 5
  3×  Извештај   3× 

24 јануари 2012
16:10
Шпанија   31 – 26   Исланд Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 2,500
Судии: Николов, Начевски (МКД)
Агинагалде 5 (17–13) Сигурдсон 6
  3×  Извештај   3× 

24 јануари 2012
18:10
Франција   22 – 29   Хрватска Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 7,500
Судии: Абрахамсен, Кристијансен (НОР)
Фернандес, Бараше 4 (12–11) Копљар, Чупиќ 7
  3×  Извештај   3× 

24 јануари 2012
20:10
Унгарија   30 – 32   Словенија Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 6,800
Судии: Гајпел, Хелбиг (ГЕР)
Путич 7 (13–14) Гајич 13
  3×  1×  Извештај   4× 

25 јануари 2012
16:10
Франција   29 – 29   Исланд Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 2,800
Судии: Николиќ, Стојковиќ (СРБ)
Акамбре 10 (11–15) Сигурдсон 5
  3×  Извештај   3× 

25 јануари 2012
18:10
Шпанија   35 - 32   Словенија Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 3,200
Судии: Гајпел, Хелбиг (ГЕР)
Ромеро 7 (15-15) Жвижеј 7
 3×  Извештај   3× 

25 јануари 2012
20:10
Унгарија   24 - 24   Хрватска Спортски Центар Спенс, Нови Сад
Гледачи: 5,500
Судии: Дин, Дину (РОМ)
Часар 14 (13-12) Хорват 11
  2×  Извештај   4× 

Елиминациона фаза уреди

Табела уреди

  Полуфинале Финале
             
27 јануари– Белградска арена
   Србија 26  
   Хрватска 22  
 
29 јануари– Белградска арена
       Србија 19
     Данска 21
Трето место
27 јануари– Белградска арена 29 јануари– Белградска арена
   Шпанија 24    Хрватска  31
   Данска 25      Шпанија  27

Полуфинале уреди

27 јануари 2012
17:45
Данска   25 – 24   Шпанија Белградска Арена, Белград
Гледачи: 14,000
Судии: Крстиќ, Љубиќ (СЛО)
Шмит 6 (12–10) Агуинагалде 5
  4×  Извештај   3× 

27 јануари 2012
20:15
Србија   26 – 22   Хрватска Белградска Арена, Белград
Гледачи: 20,000
Судии: Лазар, Ревере (ФРА)
Илиќ 8 (13-14) Копљар 7
  3×  Извештај   3× 

Петто место уреди

27 јануари 2012
15:15
Македонија   28 – 27   Словенија Белградска Арена, Белград
Судии: Ралуј, Сабросо (ШПА)
Лазаров 8 (16-12) Долениќ 7
  3×  Извештај   3× 

Трето место уреди

29 јануари 2012
14:30
Хрватска   31 – 27   Шпанија Белградска Арена, Белград
Судии: Гајпел, Хелбиг (ГЕР)
Лазковиќ, Чупиќ 7 (13–12) Мелиан 7
  3×  Извештај   3× 

Финале уреди

29 јануари 2012
17:00
Србија   19 – 21   Данска Белградска Арена, Белград
Судии: Абрахамсен, Кристијансен (НОР)
Продановиќ 4 (7–9) Хансен 9
  1×    2× 

Конечен распоред уреди

Македонски навивачи во Белград.
ранг тим Квалификации за
СП
Квалификации за
ОИ
    Данска СП O
    Србија СП
    Хрватска СП
4   Шпанија СП
5   Македонија
6   Словенија
7   Германија
8   Унгарија
9   Полска
10   Исланд
11   Франција СП O
12   Шведска
13   Норвешка
14   Чешка
15   Русија
16   Словачка
     Екипи кои се квалификувани на Светското првенство во ракомет за мажи 2013
     Шпанија и Франција се веќе квалификувани, како домаќин и актуелен шампион.

Најдобри стрелци уреди

Согласно со 29 јануари

ранг име голови шутеви % ОН
1   Кирил Лазаров (MKD) 61 114 54 7
2   Драган Гаиќ (SLO) 48 67 72 7
3   Микел Хансен (DEN) 45 89 51 8
4   Габор Часар (HUN) 43 68 63 6
5   Иван Чупиќ (CRO) 42 55 76 8
6   Гудјор Валур Сигурдсон (ISL) 41 63 65 6
7   Момир Илиќ (SRB) 34 72 47 8
8   Никлас Екберг (SWE) 33 51 65 6
9   Блаженко Лацковиќ (CRO) 32 56 57 8
  Андерс Егерт Јенсен (DEN) 30 39 77 8

Извор: EHF

Судии уреди

За првенството биле најавени следните судиски двојки:[4]

држава судии
  Чешка Вацлав Хорачек
Јижи Новотниј
  Данска Пер Олесен
Ларс Ејби Педерсен
  Франција Нордин Лазаар
Лоран Ревере
  Германија Ларс Гајпел
Маркус Хелбиг
  Исланд Хлинур Лејфсон
Антон Палсон
  Македонија Славе Николов
Ѓорѓи Начевски

држава судии
  Норвешка Кенет Абрахамсен
Арне Кристијансен
  Романија Сорин-Ларенциу Дину
Константин Дин
  Русија Јевгениј Зотин
Николај Володков
  Србија Ненад Николиќ
Душан Стојковиќ
  Словенија Ненад Крстиќ
Петер Љубич
  Шпанија Оскар Ралуј
Анхел Сабросо

Наводи уреди

  1. „EHF EURO 2012 Final Tournament Draw“. eurohandball.com. 2011-05-17. Архивирано од изворникот на 2011-06-15. Посетено на 2011-05-17.
  2. „EHF EURO 2012 match schedule“. ehf-euro.com. 2011-04-18. Посетено на 2011-04-18.
  3. „Draw procedures for EHF EURO 2012“. eurohandball.com. 2011-06-13. Архивирано од изворникот на 2011-12-21. Посетено на 2011-06-13.
  4. „Referees nominated for EHF EURO 2012“. ehf-euro. 2011-09-12. Архивирано од изворникот на 2012-01-20. Посетено на 2012-01-09.

Надворешни врски уреди