Европско првенство во ракомет за мажи 2004

Европско (шесто) првенство во ракомет за мажи во 2004 година се одржа од 22 јануари до 1 февруари 2004 година во Словенија.

Прелиминарна групна фаза

уреди

Група A

уреди

Натпреварите од оваа група се одиграа во Велење.

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Pts
  Русија 3 3 0 0 87 74 13 6
  Шведска 3 2 0 1 93 79 14 4
  Швајцарија 3 1 0 2 69 85 -16 2
  Украина 3 0 0 3 74 85 -11 0
22 јануари 2004
  Русија 28 – 20   Швајцарија Велење

22 јануари 2004
  Шведска 31 – 25   Украина Велење

24 јануари   Швајцарија 24 – 35   Шведска
  Украина 27 – 29   Русија
25 јануари   Украина 22 – 25   Швајцарија
  Шведска 27 – 30   Русија

Група B

уреди

Натпреварите од оваа група се одиграа во Љубљана.

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Пое
  Хрватска 3 2 1 0 88 86 2 5
  Данска 3 2 0 1 85 78 7 4
  Шпанија 3 1 0 2 82 81 1 2
  Португалија 3 0 1 2 91 101 -10 1
22 јануари   Шпанија 29 – 30   Хрватска
  Данска 36 – 32   Португалија
24 јануари   Португалија 27 – 33   Шпанија
  Хрватска 26 – 25   Данска
25 јануари   Португалија 32 – 32   Хрватска
  Данска 24 – 20   Шпанија

Група C

уреди

Натпреварите од оваа група се одиграа во Цеље.

Тим Нат Поб Нер Порз ДГ ПГ ГР Пое
  Словенија 3 2 1 0 100 90 10 5
  Унгарија 3 2 1 0 91 83 8 5
  Чешка 3 0 1 2 88 97 -9 1
  Исланд 3 0 1 2 87 96 -9 1
22 јануари   Чешка 25 – 30   Унгарија
  Исланд 28 – 34   Словенија
24 јануари   Унгарија 32 – 29   Исланд
  Словенија 37 – 33   Чешка
25 јануари   Исланд 30 – 30   Чешка
  Словенија 29 – 29   Унгарија

Група D

уреди

Натпреварите од оваа група се одиграа во Копер.

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Пое
  Франција 3 2 1 0 81 74 7 5
  Србија и Црна Гора 3 2 0 1 86 78 8 4
  Германија 3 1 1 1 96 89 7 3
  Полска 3 0 0 3 86 108 -22 0
22 јануари   Франција 29 – 25   Полска
  Германија 26 – 28   Србија и Црна Гора
24 јануари   Србија и Црна Гора 20 – 23   Франција
  Полска 32 – 41   Германија
25 јануари   Германија 29 – 29   Франција
  Србија и Црна Гора 38 – 29   Полска

Главна групна фаза

уреди

Група I

уреди

Натпреварите од оваа група се одиграни во Цеље.

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Пое
  Хрватска 5 4 1 0 138 131 7 9
  Данска 5 4 0 1 153 125 28 8
  Русија 5 3 1 1 149 137 12 7
  Шведска 5 2 0 3 145 144 1 4
  Шпанија 5 1 0 4 133 143 -10 2
    Швајцарија 5 0 0 5 115 153 -38 0
27 јануари   Швајцарија 24 – 26   Шпанија
  Шведска 26 – 28   Хрватска
  Русија 31 – 36   Данска
28 јануари   Русија 36 – 30   Шпанија
  Швајцарија 27 – 30   Хрватска
  Шведска 28 – 34   Данска
29 јануари   Швајцарија 20 – 34   Данска
  Шведска 29 – 28   Шпанија
  Русија 24 – 24   Хрватска

Група II

уреди

Натпреварите од оваа група се одиграни во Љубљана.

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Пое
  Германија 5 3 1 1 151 131 20 7
  Словенија 5 3 1 1 144 135 9 7
  Франција 5 2 1 2 134 129 5 5
  Србија и Црна Гора 5 2 1 2 134 135 -1 5
  Унгарија 5 1 2 2 132 140 -8 4
  Чешка 5 1 0 4 147 172 -25 2
27 јануари   Унгарија 21 – 29   Франција
  Чешка 27 – 37   Германија
  Словенија 27 – 20   Србија и Црна Гора
28 јануари   Чешка 32 – 31   Франција
  Унгарија 29 – 29   Србија и Црна Гора
  Словенија 24 – 31   Германија
29 јануари   Чешка 30 – 37   Србија и Црна Гора
  Унгарија 23 – 28   Германија
  Словенија 27 – 22   Франција

Нокаут фаза

уреди

Финалната фаза е одиграна во Љубљана.

Полуфинале

уреди
January 31   Хрватска 25 – 27   Словенија
  Данска 20 – 22   Германија

Натпревар за седмо место

уреди
January 31   Шведска 35 – 34   Србија и Црна Гора

Натпревар за петто место

уреди
February 1   Русија 28 – 26   Франција

Натпревар за трето место

уреди
February 1   Хрватска 27 – 31   Данска

Финале

уреди
February 1   Словенија 25 – 30   Германија

Распоред и Статистики

уреди

Конечен распоред

уреди
    Германија
    Словенија
    Данска
4   Хрватска
5   Русија
6   Франција
7   Шведска
8   Србија и Црна Гора
9   Унгарија
10   Шпанија
11   Чешка
12   Швајцарија
13   Исланд
14   Португалија
15   Украина
16   Полска

Видете уште и

уреди

Наводи

уреди
  • eurohandball.com. „2004 Men's European Championship“. Архивирано од изворникот на 2018-08-09. Посетено на 2011-01-24.
  • todor66.com. „Men Handball European Championship 2004“. Посетено на 2011-01-24.

Надворешни врски

уреди