Аргеади

македонска династија
(Пренасочено од Аргеадската династија)

Аргеадидинастија на кралеви-основоположници на Македонското Кралство и владеела со Античка Македонија од околу 700 п.н.е. до 309 п.н.е. За митолошки основач на династијата се смета Каран, а нејзини најславни припадници се Филип II Македонски и Александар Македонски, го поразил Персиското Царство и ја формирал Македонската Империја. Последен легитимен машки наследник од оваа династија бил Александар IV, син на Александар Велики со Роксана. По неочекуваната смрт на Александар Македонски, започнува периодот на војните на дијадосите кои доведуваат до распад на Македонската Империја и формирање на империи наследнички кои биле владеани од династии формирани од генералите во војската на Александар Македонски.

За потеклото на Аргеадите постојат две теории. Според едната, тие потекнуваат од Аргос на Пелопонез, а според втората, од Аргос во Орестида.[1][2]

Еден од претпоставените патишта на Аргеадите од Аргос, Пелопонез, до Македонија.

Членови на династијата

уреди

Митски

уреди

Историски

уреди

Најмалку 11 кралеви и кандидати за македонскиот престол загинале во текот на владеењето на династијата Аргеади: Алкет II, Архелај I, Кратер, Павзаниј, Аргеј II, Александар II, Птоломеј I, Аминта IV, Филип II, Филип III и Александар IV.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Howatson, M.C. The Oxford Companion to Classical Literature. Oxford University Press, 1989, p. 339. "In historical times the royal house traced its descent from the mythical Temenus, king of Argos, who was one of the Heracleidae, and more immediately from Perdiccas I, who left Argos for Illyria, probably in the mid-seventh century BC, and from there captured the Macedonian plain and occupied the fortress of Aegae (Vergina), setting himself up as king of the Macedonians. Thus the kings were of largely Dorian Greek stock (see PHILIP (1)); they presumably spoke a form of Dorian Greek and their cultural tradition had Greek features."
  2. Историја ан Аргеадите, Наде Проева, Скопје, 2004

Надворешни врски

уреди
  • „Argead Dynasty“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 29 септември 2011.