Андриј Лисенко


Андриј Евменович Лисенко (украински: Андрій Євменович Лисенко; 30 ноември 1915, Днипро - 14 ноември 1984, Киев, Украина) — украински писател и преведувач на словенски јазици.

Андриј Лисенко
Андрій Лисенко
Роден Андриј Евменович Лисенко
30 ноември 1915
Днипро, Украина
Починал 14 ноември 1984
Киев, Украина
Националност Украинец
Познат преведувач и писател
Занимање преведувач, писател и предавач.

ЖивотописУреди

Лисенко е роден во семејство на сиромашни селани во Катеринослав (денес Днипро). Тој дипломирал на Днепропетроскиот институт за народно образование во 1933 година, а подоцна и во Киев во 1938. За време на неговата младост тој се обидел да ги напише своите први поеми и приказни.

Андриј Лисенко бил учесник и во Втората светска војна, каде бил тешко ранет. По војната, тој бил предавач на Универзитетот во Лавов, а подоцна работел и во Сојузот на украинските писатели.

КариераУреди

Неговата работа од областа на литературата започнала во неговите педесетти години. Тој превел голем број на книжевни дела од различни словенски јазици на украински. Од бугарски, српско-хрватски, белоруски и руски тој превел романи, приказни и драми, но негов најголем успех е серија преводи од македонски јазик.

Така, Лисенко превел:

43 приказни од 27 македонски автори преведени од Лисенко ја сочинуваат книгата „Македонска новела“ ( „Македонська новела“) испечатена во Киев во 1972 г. За оваа книга тој ја добил наградата „Златно перо“. Сè до неговата смрт тој преведувал и давал литературна критика на македонски писатели и дела.

ИзвориУреди

  • П. М. Рудяков. Лисенко Андрій Євменович // Українська літературна енциклопедія. Київ: Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 1995, т. 3, с. 174.
  • Л. Проценко. Київський некрополь. Київ: Український письменник, 1994, с. 293.