Цане Андреевски

Цане Андреевски — поет, раскажувач и писател за деца. Роден е на 10 јули 1930 година во Кратово. Завршил Филозофски факултет во Скопје. Работел како новинар и уредник во Радио Скопје. Бил член на редакцијата на списанието „Разгледи“. Член на ДПМ од 1957 година.[1]

Книжевно творештвоУреди

 • Сончева порака (поезија за деца, 1951)
 • Јаготки (раскази за деца, 1955)
 • Добрина (поезија, 1956)
 • Што има ново (поезија за деца, 1959)
 • Свечености (поезија, 1964)
 • Сребрен поток (поезија, 1969)
 • Планета со петел (поезија за деца, 1976)
 • Македонска љубовна лирика (антологија, 1979)
 • Врски (поезија, 1982)
 • Нашите први учители (повест за деца, 1982)
 • Остануваме на Ножот (повест за деца, 1984)
 • Шинато уво (поезија за деца, 1989)
 • Дарби (приказни за деца, 1990)
 • Разговори со Конески (разговори, 1991)
 • Белата мечка, синиот кит и другите (поезија и проза за деца, 1998)

НаградиУреди

Добитник е на наградите: „Кочо Рацин“ и „РТВ Скопје“ на Струшките вечери на поезијата.

НаводиУреди

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 26.