Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

универзитет во Скопје

„Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) — најстар и најголем универзитет на македонски јазик со седиште во Скопје. Формиран е на 24 април 1949 година со три факултети, а денес претставува заедница на 24 факултети, 9 научни институти (5 составни и 4 кои соработуваат со универзитетот) и 6 други институции. За прв ректор е избран Кирил Миљовски[1], а сегашен ректор е Никола Јанкуловски.

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“
Виддржавен
Основан24 април 1949
РекторБилјана Ангелова
Студенти36.700
МестоСкопје, Македонија
ПрипадностМрежа на универзитети на ЈИЕ
www.ukim.edu.mk

Состав на универзитетот

уреди
Ранг на универзитетот
Глобално рангирање
THE World[2]1501+ (2024)
USNWR Global[3]=1 291 (2023)
Регионално рангирање
QS Emerging Europe and Central Asia[4]159 (2022)

Универзитетот е составен од 23 факултети, 5 составни институти и 4 јавни научни установи, како и 6 други организации кои соработуваат со универзитетот.

Факултети

уреди

Денес во универзитетот постојат 23 факултети од сферата на природните, медицинските, техничките, општествените и биотехничките науки како и уметноста.

Природни науки

уреди

Медицински науки

уреди

Технички науки

уреди

Општествени науки

уреди
 
Комплексот на Економскиот, Филозофскиот, Филолошкиот и Правниот факултет.

Биотехнички науки

уреди

Уметности

уреди

Составни институти

уреди

Придружни членки

уреди

Јавни научни установи

уреди

Други високообразовни институции

уреди

Други организации

уреди

Универзитетска библиотека

уреди
 
Универзитетската библиотека НУБ „Св. Климент Охридски“

Академска библиотека на „Св. Кирил и Методиј“ е НУБ „Св. Климент Охридски“, која е воедно и национална библиотека на Македонија. Отворена е во 1920 година како библиотека на Филозофскиот факултет, а подоцна станала јавна Народна библиотека и библиотека на универзитетот во сегашната зграда.

Награди

уреди

Во 2007 година Универзитетот „Кирил и Методиј“ е одликуван со Орден на Република Македонија за постигнатите исклучителни резултати во долгогодишната научна, наставна и апликативна дејност, давајќи значителен придонес за севкупниот развој и афирмација на Република Македонија како современа демократска држава во светот.

Дипломци

уреди

Наводи

уреди
  1. Ректори на УКИМ
  2. „Saints Cyril and Methodius University in Skopje“. Times Higher Education (THE). 4 април 2024. Посетено на 4 април 2024.
  3. U.S. News. „Saints Cyril & Methodius University of Skopje“. Посетено на 9 април 2024.
  4. „QS World University Rankings-Emerging Europe & Central Asia“. Посетено на 15 January 2023.

Надворешни врски

уреди