Народна Република Македонија

(Пренасочено од НР Македонија)

Народна Република Македонија — името на македонската држава од 8 март 1946 до 1963. Претходниот назив на државата бил Демократска Федерална Македонија, а Президиумот на Народното Собрание го сменил називот поради уставните промени. По 1963 година, името на државата повторно било сменето во Социјалистичка Република Македонија, повторно поради уставните промени.

Народна Република Македонија
Знаме Грб
ХимнаДенес над Македонија
Главен град
(и најголем)
Скопје
Службен јазик македонски
Уредување еднопартиски систем
федерална единица на Југославија
 •  Одржување на АСНОМ и основање на државата под името ДФ Македонија 2 август 1944 
 •  од Кралство Југославија 8 март 1946 
Површина
 •  Вкупна 25,713 км2 

Поважни настаниУреди

Територијално административна поделбаУреди

  • Во 1952 година, со Законот за поделба на Народна Република Македонија на околии, градски општини и општини, биле за прв пат воведени околиите и општините како локални територијални единици. Истата година Народна Република Македонија била поделена на 18 околии, 27 градски општини и 205 општини.
  • Во текот на 1962 година бројот на општините бил намален на 61.
  • Во 1966 година биле укинати околиите.

ЛитератураУреди

  • Гордана Сиљановска-Давкова, Владимир Митков, Локална самоуправа, Скопје, 2000
  • Светомир Шкариќ, Уставно право, Скопје, 2006

НаводиУреди