Југословенска Брајова азбука

Југословенската Брајова азбука е верзија на Брајовата азбука за запишување на српскиот, хрватскиот, босанскиот, црногорскиот, словенечкиот и македонскиот јазик. Сите овие јазици се опфатени со една азбука поради сличноста на писмата, гласовите и поради фактот што опстојувале заедно во поранешната Југославија. Азбуката има и кирилиски и латинични еквиваленти.

Југословенска Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицисрпскохрватски, словенечки, македонски
Сродни писма
Матични системи
Брајова азбука
  • Југословенска Брајова азбука
ISO 15924
Уникод

Азбука

уреди
Брајова                          
српска[1] а б ц ћ ч д ђ џ - е ф г -
хрватска a b c ć č d đ - e f g -
македонска[2] а б ц - ч д - џ ѕ е ф г ѓ
словенечка a b c - č d - - - e f g -
Брајова                          
српска х и ј к - л љ м н њ о п  
хрватска h i j k - l lj m n nj o p  
македонска х и ј к ќ л љ м н њ о п  
словенечка h i j k - l - m n - o p  
Брајова                          
српска - р с ш т у в - - - з ж  
хрватска q r s š t u v w x y z ž  
македонска - р с ш т у в - - - з ж  
словенечка q r s š t u v w x y z ž  
интерпукција   наводници  
, . ; : ? ! - отворени затворени ()
Брајова                    

Наводи

уреди

Поврзано

уреди