Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ноември
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ноември
630  Констанс II Ираклијвизантиски цар.
1787  Вук Стефановиќ Караџиќ — реформатор на српскиот јазик и азбука.
1810  Фриц Ројтер — писател на долногермански јазик.
1811  Карел Јаромир Ербен — чешки писател и историчар.
1829  Марко Цепенков — македонски преродбеник и собирач на народни умотворби.
1867  Марија Склодовска - Кири — полско-француска хемичарка и физичарка.
1879  Лав Троцки — руски револуционер.
1885  Френк Најт — американски економист.
1888  Венката Раман — индиски физичар.
1903  Конрад Лоренц — австриски зоолог.
1913  Албер Ками — француски писател.
1943  Мајкл Спенс — американски економист.
1943  Џони Мичел — канадска музичарка и сликарка.
1944  Лујџи Рива — италијански фудбалер.
1949  Гијом Фај — француски писател и мислител на десницата.
1950  Владислав Богичевиќ — српски и југословенски фудбалер.
1976  Алберто Ентрериос — шпански ракометар.
1978  Рио Фердинанд — англиски фудбалер.
1984  Лана Јурчевиќ — хрватска пејачка.
1990  Давид де Хеја — шпански фудбалер.