10 ноември (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ноември
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ноември
1483  Мартин Лутер — основач на протестантството и водач на реформацијата во Германија.
1668  Франсоа Купрен — француски композитор.
1697  Вилијам Хогартанглиски сликар.
1759  Фридрих Шилер — германски поет и писател.
1887  Арнолд Цвајг — германски писател.
1888  Андреј Туполев — руски и советски авиоконструктор.
1919  Михаил Калашников — творец на автоматката пушка АК-47, наречена „калашников“.
1902  Завиш Каландра — чешки историчар и теоретичар на литературата.
1925  Ричард Бартон — велшки глумец.
1928  Енио Мориконе — италијански композитор.
1931  Тома Прошев — македонски композитор.
1942  Михаил Левенски — македонски писател.
1932  Пол Блеј — канадско-американски џез-пијанист.
1942  Роберт Енгл — американски економист, добитник на Нобеловата награда во 2003 година.
1946  Драган Мутибариќ — српски фудбалер.
1954  Хуанито — шпански фудбалер.
1958  Шазим Мехмети — македонски поет, сликар и публицист.
1963  Мајк Пауел — американски атлетичар.
1965  Еди Ирвајн — британски возач на Формула 1.
1969  Јенс Леман — германски фудбалски голман.
1969  Фаустино Асприлја — колумбиски фудбалер.
1969  Елен Помпео — американска глумица.
1973  Патрик Бергер — чешки фудбалер.
1982  Аметс Чурука — шпански велосипедист.
1985  Александар Коларов — српски фудбалер.
1994  Андре Де Грас — канадски атлетичар.
1994  Кан Ајхан — турски фудбалер.
1999  Жоао Феликс — португалски фудбалер.
1999  Арманд Дуплантис — шведски атлетичар.
2002  Едуардо Камавинга — француски фудбалер.