2 август (починале)

список на статии на Викимедија
640  Северинримски папа.
686  Јован V — римски папа.
1589  Анри IIIкрал на Франција.
1667  Франческо Боромини — истакнат италијански барокен архитект.
1788  Томас Гејнсборо — познат англиски портретист и пејзажист.
1911  Апостол Петков — македонски револуционер.
1921  Енрико Карузоиталијански тенор, еден од најголемите оперски пејачи во историјата.
1922  Александар Греам Белшкотски иноватор, изумител на телефонот.
1934  Паул фон Хинденбург — германски маршал и државник.
1944  Никола Кордоски — македонски партизан.
1962  Никола Киров Мајски — македонски писател.
1963  Ѓорѓи Абаџиев — македонски писател.
1973  Жан-Пјер Мелвил — француски режисер и глумец.
1976  Фриц Лангавстриски филмски режисер.
1996  Обдулио Варела — уругвајски фудбалер.
1997  Вилијам Бароуз — американски писател.
2009  Георги Василевски — македонски филмски критичар.