Александар Грејам Бел

(Пренасочено од Александар Греам Бел)

Александар Грејам Бел (Единбург, Шкотска, 3 март 18472 август 1922) бил американски научник од шкотско потекло, пронаоѓач-физичар, творец на телефонот. Конструирал и фотофон и фонограф. Главно негово дело е „Механизам на говорот“.

Александар Грејам Бел