Анри III
Крал на Франција
Крал на Полска
Голем војвода од Литванија
Гроф од Прованса
Анри III
На престол30 мај 1574 - 2 август 1579
Крунисување13 февруари 1575
ПретходникШарл IX
НаследникАнри IV
Почивалиште
Полно име
Александар Едуар Валоа-Агујем
ДинастијаВалоа-Ангујем
ТаткоАнри II
МајкаКатерина Медичи

Анри III (роден на 19 септември 1551 во Фонтенбло - починал на 2 август 1589 во Сен Клод) бил последниот крал на Франција од династијата Валоа, за кратко крал на Полска и голем војвода од Литванија и гроф од Прованса. Тој бил син на кралот Анри II и Катерина Медичи.

Кралот Анри III немал деца, па негов наследник на престолот бил Анри III Наварски, кој се крунисал како кралот Анри IV.


Претходник
Шарл IX
Крал на Франција
1574-1579
Наследник
Анри IV