Сер (општина)

Општина Сер
Δήμος Σερρών
Dimos Serron - Central Macedonia.svg
Општина Сер на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Сер
Гео. област: Серско Поле
Население: 75 187 (2001)
Седиште: Сер
Нас. места: 31
Пошт. бр.: 621 00
Пов. бр.: 23210-2
Портал: serres.gr

Сер (грчки: Δήμος Σερρών, Димос Серон) — општина во Серскиот округ, Егејска Македонија, во состав на областа Централна Македонија во денешна Грција.

Населени местаУреди

Општина Сер е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“[1] со спојување на шесте стари општини Каваклија, Капетан Митруси, Ќоспекли и Сер како и самостојните општински целини Горно Броди и Фраштани.

Општинска единица Горно БродиУреди

 
Поранешната општинска целина Горно Броди на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Горно Броди (Κοινότητα Άνω Βροντούς) има 406 жители и опфаќа само едно село — Горно Броди (Άνω Βροντού) со 406 жители.

Општинска единица КаваклијаУреди

 
Поранешната општина Каваклија на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Каваклија (Δήμος Λευκώνα) со седиште Каваклија (Левконас) има население од 3 897 жители и ги опфаќа следниве населени места:

 • Општински оддел Каваклија
 • Општински оддел Долно Христос
 • Општински оддел Календра
 • село Календра (Καλά Δένδρα, Кала Дендра) (1 356 жители)

Општинска единица Капетан МитрусиУреди

 
Поранешната општина Капетан Митруси на картата на некогашниот округ Сер.

Општината е наречена по гркоманскиот андартски капетан Димитар Гоголаков (наречен Капетан Митруси), кој е роден во с. Хомондос (денес Митруси). Поранешната општина Капетан Митруси (Δήμος Κ. Μητρουσίου) има население од 6 402 жители (2001). Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Ениќој
 • село Ениќој (Προβατάς, Проватас) (1 344 жители)
 • Општински оддел Горна Камила
 • село Горна Камила (или Христијанска Камила; Άνω Καμήλα, Ано Камила) (746 жители)
 • Општински оддел Горно Караџово
 • Општински оддел Неволјани
 • село Неволјани (или Неволен; Βαμβακιά, Вамвакија) (700 жители)
 • Општински оддел Хомондос (2 224 жители)
 • село Хомондос (или Хуманџа; Μητρούσι, Митруси) (1 569 жители)
 • село Долно Хомондос (или Долна Хуманџа; Κάτω Μητρούσι, Като Митруси) (655 жители)
 • Општински оддел Чучулигово

Општинска единица СерУреди

 
Поранешната општина Сер на картата на некогашниот округ Сер .

Општинската единица опфаќа еден град и 10 села во Серското Поле и по западните падини на планината Змијница. Седиштето е во Сер.

Населението брои 56 145 жители (2001). Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Сер (54 666 жители)
 • град Сер (Σέρρες, Серес) (54 266 жители)
 • село Заба (Κρίνος, Кринос) (48 жители)
 • село Мертатово (Ξηρότοπος, Ксиротопос) (177 жители)
 • село Метох (Κάτω Μετόχι, Като Метохи) (175 жители)
 • Општински оддел Геди Дермен
 • село Геди Дермен (или Еди Дермен; Επτάμυλοι, Ептамили) (517 жители)
 • Општински оддел Дервешани (587 жители)
 • село Дервешани (или Дервешен; Οινούσσα, Инуса) (524 жители)
 • село Лески (или Карлиќој; Χιονοχώρι, Хионохори) (63 жители)
 • Општински оддел Дутлија (375 жители)
 • село Дутлија (или Горен; Ελαιώνας, Елеонас) (300 жители)
 • село Мрамор (Χρυσοπηγή, Хрисопиги) (4 жители)
 • село Раховица (или Орехово, Рахово; Μαρμαράς, Мармарас) (42 жители)
 • манастир „Св. Јован Претеча“ (29 жители)

На територијата на општината се и денес напуштените села Баница, во кое загинал Гоце Делчев и Лакос, каде е роден револуционерот Коста Кукето (? - 1896).

Општинска единица ФраштаниУреди

 
Поранешната општинска целина Фраштани на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Фраштани (Κοινότητα Ορεινής) има 820 жители и опфаќа само едно село — Фраштани (Ορεινή) со 820 жители.

Општинска единица ЌоспеклиУреди

 
Поранешната општина Ќоспекли на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Ќоспекли (Δήμος Σκουτάρεως) со седиште во Ќоспекли (Скутари) има население од 7 517. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Ќоспекли
 • село Ќоспекли (Σκούταρι, Скутари) (2 614 жители)
 • Општински оддел Агова Маала
 • Општински оддел Гудели
 • село Гудели (Βαμβακούσσα, Вамвакуса) (368 жители)
 • Општински оддел Долна Камила
 • село Долна Камила (или Турска Камила, Κάτω Καμήλα, Като Камила) (1 430 жители)
 • Општински оддел Какараска
 • село Какараска (Αγία Ελένη, Агија Елени) (636 жители)
 • Општински оддел Комарјани
 • село Комарјани (или Комарјан, Кумаре; Κουμαριά, Кумарија) (533 жители)
 • Општински оддел Нова Маала
 • Општински оддел Сал Маала
 • село Сал Маала (Κωνσταντινάτο, Константинато) (414 жители)
 • Општински оддел Џами Маала

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди