Гркоман (буг. гъркоман, ром. grecoman, алб. grekoman) — израз користен од официјалната македонска, бугарска, албанска и романска наука како дефиниција за човек од етничко албанско, бугарско, влашко, или македонско потекло кој себеси се смета за Грк, т.е. има грчка национална свест.

Поврзано

уреди