Светско првенство во ракомет за мажи 2001

Светското првенство во ракомет во 2001 година 17-то издание на Светското првенство во ракомет за мажи. Се одржало во Франција, од 23 јануари до 4 февруари. Франција го освоила првенството.

2001 Светско првенство во ракомет за мажи
Податоци за турнирот
Домаќини Франција
Датуми23 јануари – 4 февруари
Конечен исход
Првак Франција (2 титула)
Второпласиран Шведска
Третопласиран Југославија
Четвртопласиран Египет

Квалификации

уреди
Натпреварување Датум Слободни места Квалификувани
Домаќин 1   Франција
Светско првенство во ракомет за мажи 1999 1–15 јуни 1999 1   Шведска
Европско првенство во ракомет за мажи 2000 21–30 јануари 2000 4   Русија
  Шпанија
  Словенија
  Хрватска
Африканско првенство во ракомет за мажи 2000 22 април – 1 мај 2000 4   Египет
  Алжир
  Тунис
  Мароко
Панамериканско првенство во ракомет за мажи 2000 23–28 мај 2000 4   Аргентина
  Бразил
  САД
  Гренланд
Европски квалификации 15 декември 1999 – 11 јуни 2000 6+1   Чешка
  Германија
  Исланд
  Норвешка
  Португалија
  Украина
  Југославија
Азиски квалификации 12–27 август 2000 3   Кувајт
  Саудиска Арабија
  Јужна Кореја

Прва фаза

уреди

Група A

уреди
Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1   Шведска 5 5 0 0 147 112 +35 10 Осминафинале
2   Египет 5 3 1 1 124 115 +9 7
3   Исланд 5 2 1 2 125 119 +6 5
4   Португалија 5 2 0 3 122 122 0 4[б 1]
5   Чешка 5 1 2 2 136 136 0 4[lower-alpha 1]
6   Мароко 5 0 0 5 112 162 −50 0
Source: IHF
Notes:
 1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име table_hth_POR0.7667371755311.
23 јануари 2001
14:30
Египет   28–19   Мароко Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 3,000
Судии: Јосиќ, Рудиќ (CRO)
(14–6)
23 јануари 2001
18:30
Португалија   29–19   Чешка Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Судии: Леме, Улрих (GER)
(14–10)
23 јануари 2001
20:30
Шведска   24–21   Исланд Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Судии: Боје, Јенсен (DEN)
(13–9)

24 јануари 2001
16:30
Чешка   26–26   Египет Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 1,000
Судии: Брето, Хуелин (ESP)
(16–14)
24 јануари 2001
18:30
Исланд   22–19   Португалија Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 2,000
Судии: Јосиќ, Рудиќ (CRO)
(10–11)
24 јануари 2001
20:30
Мароко   21–33   Шведска Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 1,000
Судии: Леме, Улрих (GER)
(11–21)

25 јануари 2001
16:30
Египет   23–19   Португалија Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 2,500
Судии: Боје, Јенсен (DEN)
(9–10)
25 јануари 2001
18:30
Мароко   23–31   Исланд Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 1,000
Судии: Брето, Хуелин (ESP)
(13–16)
25 јануари 2001
20:30
Шведска   29–22   Чешка Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 2,500
Судии: Јосиќ, Рудиќ (CRO)
(15–10)

27 јануари 2001
14:00
Чешка   40–23   Мароко Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 3,000
Судии: Боје, Јенсен (DEN)
(22–9)
27 јануари 2001
16:00
Португалија   25–32   Шведска Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 2,500
Судии: Леме, Улрих (GER)
(12–16)
27 јануари 2001
18:00
Египет   24–22   Исланд Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 2,500
Судии: Брето, Хуелин (ESP)
(12–7)

28 јануари 2001
14:00
Португалија   30–26   Мароко Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 3,000
Судии: Брето, Хуелин (ESP)
(11–13)
28 јануари 2001
16:00
Исланд   29–29   Чешка Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 3,000
Судии: Леме, Улрих (GER)
(15–12)
28 јануари 2001
18:00
Шведска   29–23   Египет Спортска сала Рене Бугнол , Монпелје
Гледачи: 3,000
Судии: Јосиќ, Рудиќ (CRO)
(14–7)

Група B

уреди
Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1   Франција 5 5 0 0 132 85 +47 10 Осминафинале
2   Југославија 5 4 0 1 146 89 +57 8
3   Алжир 5 2 1 2 107 102 +5 5[б 2]
4   Аргентина 5 2 1 2 94 118 −24 5[lower-alpha 1]
5   Бразил 5 1 0 4 108 124 −16 2
6   Кувајт 5 0 0 5 76 145 −69 0
Source: IHF
Notes:
 1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име table_hth_ALG0.047616124640971.
23 јануари 2001
14:00
Аргентина   22–16   Кувајт Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: Вакула, Лудовик (UKR)
(14–9)
23 јануари 2001
18:00
Франција   23–13   Алжир Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 4,400
Судии: Øie, Хогснес (NOR)
(10–4)
23 јануари 2001
20:00
Југославија   31–23   Бразил Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: ел-Џанах, Рашед (KSA)
(15–12)

24 јануари 2001
16:00
Бразил   19–20   Аргентина Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: Øie, Хогснес (NOR)
(10–8)
24 јануари 2001
18:00
Кувајт   14–30   Франција Спортска сала Нант, Нант
Судии: Роскамп, Роткранц (BEL)
(8–14)
24 јануари 2001
20:00
Алжир   20–23   Југославија Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: Вакула, Лудовик (UKR)
(7–14)

25 јануари 2001
16:00
Кувајт   13–26   Алжир Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 4,010
Судии: Øie, Хогснес (NOR)
(3–13)
25 јануари 2001
18:00
Франција   29–19   Бразил Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: ел-Џанах, Рашед (KSA)
(14–10)
25 јануари 2001
20:00
Аргентина   10–32   Југославија Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: Роскамп, Роткранц (BEL)
(2–15)

27 јануари 2001
14:00
Аргентина   23–23   Алжир Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: Вакула, Лудовик (UKR)
(8–11)
27 јануари 2001
16:00
Бразил   27–19   Кувајт Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: Роскамп, Роткранц (BEL)
(15–7)
27 јануари 2001
18:00
Југославија   20–22   Франција Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: Øie, Хогснес (NOR)
(8–13)

28 јануари 2001
14:00
Алжир   25–20   Бразил Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 4,000
Судии: Вакула, Лудовик (UKR)
(11–8)
28 јануари 2001
16:00
Југославија   40–14   Кувајт Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: ел-Џанах, Рашед (KSA)
(21–6)
28 јануари 2001
18:00
Франција   28–19   Аргентина Спортска сала Нант, Нант
Гледачи: 5,000
Судии: Вакула, Лудовик (UKR)
(14–11)

Група C

уреди
Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1   Шпанија 5 4 0 1 160 105 +55 8 Осминафинале
2   Германија 5 3 1 1 157 100 +57 7[б 3]
3   Хрватска 5 3 1 1 154 115 +39 7[lower-alpha 1]
4   Јужна Кореја 5 3 0 2 145 132 +13 6
5   Гренланд 5 1 0 4 85 140 −55 2
6   САД 5 0 0 5 80 189 −109 0
Source: IHF
Notes:
 1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име table_hth_GER0.2706362331615.
23 јануари 2001
14:30
Хрватска   25–15   Гренланд Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,000
Судии: Начевски, Николов (MKD)
(12–6)
23 јануари 2001
18:30
Германија   40–12   САД Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,000
Судии: Мбенге, Сеје (SEN)
(19–6)
23 јануари 2001
20:30
Шпанија   26–17   Јужна Кореја Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,000
Судии: Хансон, Олсон (SWE)
(13–9)

24 јануари 2001
16:30
Гренланд   16–31   Шпанија Спортска сала, Безансон
Гледачи: 2,500
Судии: Мбенге, Сеје (SEN)
(10–17)
24 јануари 2001
18:30
САД   12–41   Хрватска Спортска сала, Безансон
Гледачи: 2,800
Судии: Хусеин, Хајдер (KUW)
(5–21)
24 јануари 2001
20:30
Јужна Кореја   26–33   Германија Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,000
Судии: Начевски, Николов (MKD)
(14–16)

25 јануари 2001
16:30
Шпанија   45–18   САД Спортска сала, Безансон
Гледачи: 2,000
Судии: Хусеин, Хајдер (KUW)
(19–10)
25 јануари 2001
18:30
Гренланд   20–27   Јужна Кореја Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,000
Судии: Начевски, Николов (MKD)
(10–11)
25 јануари 2001
20:30
Хрватска   23–23   Германија Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,200
Судии: Хансон, Олсон (SWE)
(12–13)

27 јануари 2001
14:00
САД   18–26   Гренланд Спортска сала, Безансон
Гледачи: 2,500
Судии: Хансон, Олсон (SWE)
(8–11)
27 јануари 2001
16:00
Германија   22–31   Шпанија Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,200
Судии: Начевски, Николов (MKD)
(11–15)
27 јануари 2001
18:00
Хрватска   33–38   Јужна Кореја Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,000
Судии: Хусеин, Хајдер (KUW)
(18–16)

28 јануари 2001
14:00
Германија   39–8   Гренланд Спортска сала, Безансон
Гледачи: 2,500
Судии: Хусеин, Хајдер (KUW)
(21–5)
28 јануари 2001
16:00
Јужна Кореја   37–20   САД Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,000
Судии: Мбенге, Сеје (SEN)
(17–9)
28 јануари 2001
18:00
Шпанија   27–32   Хрватска Спортска сала, Безансон
Гледачи: 3,200
Судии: Хансон, Олсон (SWE)
(9–16)

Група D

уреди
Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1   Русија 5 4 1 0 140 120 +20 9 Осминафинале
2   Украина 5 3 0 2 134 115 +19 6[б 4]
3   Тунис 5 3 0 2 116 110 +6 6[lower-alpha 1]
4   Норвешка 5 2 1 2 116 127 −11 5
5   Словенија 5 2 0 3 145 137 +8 4
6   Саудиска Арабија 5 0 0 5 92 134 −42 0
Source: IHF
Notes:
 1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име table_hth_UKR0.6622363085217.
23 јануари 2001
13:30
Словенија   28–24   Украина Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Гулао, Макао (POR)
(16–8)
23 јануари 2001
17:30
Русија   23–20   Тунис Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,000
Судии: Гарсија, Морено (FRA)
(13–13)
23 јануари 2001
19:30
Норвешка   20–14   Саудиска Арабија Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Борд, Бај (FRA)
(9–8)

24 јануари 2001
15:30
Саудиска Арабија   22–35   Словенија Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 1,700
Судии: Гарсија, Морено (FRA)
(13–17)
24 јануари 2001
17:30
Украина   27–30   Русија Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Арналдсон, Видарсон (ISL)
(12–16)
24 јануари 2001
19:30
Тунис   28–19   Норвешка Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Гулао, Макао (POR)
(17–6)

25 јануари 2001
15:30
Украина   24–18   Тунис Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 1,500
Судии: Борд, Бај (FRA)
(10–11)
25 јануари 2001
17:30
Русија   29–18   Саудиска Арабија Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,000
Судии: Гулао, Макао (POR)
(17–10)
25 јануари 2001
19:30
Словенија   29–30   Норвешка Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Арналдсон, Видарсон (ISL)
(12–18)

27 јануари 2001
14:00
Саудиска Арабија   17–28   Украина Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Арналдсон, Видарсон (ISL)
(9–14)
27 јануари 2001
16:00
Норвешка   25–25   Русија Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Борд, Бај (FRA)
(9–12)
27 јануари 2001
18:00
Словенија   23–28   Тунис Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,400
Судии: Гарсија, Морено (FRA)
(10–13)

28 јануари 2001
14:00
Тунис   22–21   Саудиска Арабија Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Арналдсон, Видарсон (ISL)
(11–10)
28 јануари 2001
16:00
Норвешка   22–31   Украина Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Гарсија, Морено (FRA)
(9–14)
28 јануари 2001
18:00
Русија   33–30   Словенија Спортска сала Динкерк, Динкерк
Гледачи: 2,500
Судии: Гулао, Макао (POR)
(15–15)

Завршница

уреди
Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
31 јануари 2001            
   Тунис  23
1 февруари 2001
 Предлошка:Country data НЕМ  26  
   Германија  23
31 јануари 2001
     Франција  26  
   Франција  23
3 февруари 2001
   Португалија  18  
   Франција  24
31 јануари 2001
     Египет  21  
   Алжир  21
1 февруари 2001
   Египет  24  
   Египет  21
31 јануари 2001
     Русија  19  
   Русија  28
4 февруари 2001
   Јужна Кореја  26  
   Франција  28
31 јануари 2001
     Шведска  25
   Шведска  32
1 февруари 2001
   Аргентина  23  
   Шведска  34
31 јануари 2001
     Украина  20  
   Хрватска  34
3 февруари 2001
   Украина  37  
   Шведска  25
31 јануари 2001
     Југославија  24   Трето место
   Шпанија  28
1 февруари 2001 4 февруари 2001
   Норвешка  23  
   Шпанија  24    Југославија  27
31 јануари 2001
     Југославија  26      Египет  17
   Исланд  27
   Југославија  31  

Осминафинале

уреди
 • 31 јануари во Албервил
  • Франција 23 - 18 Португалија
  • Тунис 24 - 26 Германија
 • 31 јануари во Амневил
  • Алжир 21 - 24 Египет
  • Русија 28 - 26 Јужна Кореја
 • 31 јануари во Марсеј
  • Хрватска 34 - 37 Украина (продолжение)
  • Шведска 32 - 23 Аргентина
 • 31 јануари во Тулуза
  • Исланд 27 - 31 FRY
  • Шпанија 28 - 23 Норвешка

9-16 место

уреди
Место Земја Pts Diff
9   Хрватска 3 0
10   Тунис 2 0
11   Исланд 2 -2
12   Јужна Кореја 1 -11
13   Алжир 0 -13
14   Норвешка   -18
15   Аргентина 1 -31
16   Португалија 0 -14

Четвртфинални натпревари

уреди
1 февруари 2001 Германија   23 - 26   Франција Албервил

1 февруари 2001 Египет   21 - 19   Русија Амневил

1 февруари 2001 Шпанија   24 - 26   Југославија Тулуза
(10-13)

1 февруари 2001 Шведска   34 - 20   Украина Марсеј

5-8 место

уреди
3 февруари 2001 Украина   23 - 24   Шпанија Париз

3 февруари 2001 Германија   29 - 33   Русија Париз

7-8 место

уреди
4 февруари 2001 Украина   30 - 24   Германија Париз

5-6 место

уреди
4 февруари 2001 Шпанија   40 - 38 (After Overtime I)   Русија Париз

Полуфинални натпревари

уреди
3 февруари 2001 Шведска   25 - 24   Југославија Париз

3 февруари 2001 Египет   21 - 24   Франција Париз

3 место

уреди
4 февруари 2001 Југославија   27 - 17   Египет Париз

Финале

уреди
4 февруари 2001 Шведска   25 - 28   Франција Париз

Табела

уреди
Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Голови Г+/-
    Франција 9 9 0 0 233:172 +061
    Шведска 9 8 0 1 263:207 +056
    Југославија 9 7 0 2 254:182 +072
04.   Египет 9 5 1 3 207:206 +0 1
05.   Шпанија 9 7 0 2 276:215 +061
06.   Русија 9 6 1 2 258:236 +022
07.   Украина 9 5 0 4 244:231 +013
08.   Германија 9 4 1 4 259:213 +046
09.   Хрватска 6 3 1 2 188:152 +036
10.   Тунис 6 3 0 3 140:136 +0 4
11.   Исланд 6 2 1 3 152:150 +0 2
12.   Јужна Кореја 6 3 0 3 171:160 +011
13.   Алжир 6 2 1 3 128:126 +0 2
14.   Норвешка 6 2 1 3 139:155 -016
15.   Аргентина 6 2 1 3 117:150 -033
16.   Португалија 6 2 0 4 140:145 -0 5
17.   Словенија 5 2 0 3 145:137 +0 8
18.   Чешка 5 1 2 2 136:136 ±0 0
19.   Бразил 5 1 0 4 108:124 -016
20.   Гренланд 5 1 0 4 85:140 -055
21.   Саудиска Арабија 5 0 0 5 92:134 -042
22.   Мароко 5 0 0 5 112:162 -050
23.   Кувајт 5 0 0 5 76:145 -069
24.   САД 5 0 0 5 80:189 -0109

Надворешни врски

уреди


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.