Светско првенство во ракомет за мажи 2003

Светското првенство во ракомет во 2003 година 18-то издание на Светското првенство во ракомет за мажи. Се одржало во Португалија, од 20 јануари до 2 февруари. Хрватска го освоила првенството.

2003 Светско првенство во ракомет за мажи
Податотека:2003 World Men's Handball Championship logo.png
Податоци за турнирот
Домаќини Португалија
Датуми20 јануари – 2 февруари
Екипи24 (од 5 конфедерации)
Одржувалишта(во 9 градови-домаќини)
Конечен исход
Првак Хрватска (1 титула)
Второпласиран Германија
Третопласиран Франција
Четвртопласиран Шпанија
Статистикa за турнирот
Натпревари84
Дадени голови4641 (55.25 по натпр.)
Најдобар стрелец Карлос Перес (HUN)
(64 goals)
Најдобар играч Кристијан Шварцер (GER)

Прва фаза Уреди

Група А Уреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Шпанија 5 5 0 0 157 106 +51 10 Втора фаза
2   Југославија 5 4 0 1 142 103 +39 8
3   Полска 5 3 0 2 140 130 +10 6
4   Тунис 5 2 0 3 131 129 +2 4
5   Кувајт 5 1 0 4 98 168 −70 2
6   Мароко 5 0 0 5 113 145 −32 0
Извор: IHF
20 јануари 2003
15:30
Тунис   29–20   Кувајт {{{stadium}}}
(16–10)
20 јануари 2003
18:30
Југославија   24–20   Полска {{{stadium}}}
(12–9)
20 јануари 2003
20:30
Шпанија   23–18   Мароко {{{stadium}}}
(13–8)

21 јануари 2003
15:30
Кувајт   14–36   Југославија {{{stadium}}}
(3–20)
21 јануари 2003
18:30
Мароко   24–28   Тунис {{{stadium}}}
(15–14)
21 јануари 2003
20:30
Полска   25–34   Шпанија {{{stadium}}}
(16–17)

23 јануари 2003
15:30
Мароко   22–25   Кувајт {{{stadium}}}
(9–11)
23 јануари 2003
18:30
Тунис   22–24   Полска {{{stadium}}}
(11–11)
23 јануари 2003
20:30
Шпанија   22–20   Југославија {{{stadium}}}
(12–9)

25 јануари 2003
16:00
Шпанија   45–18   Кувајт {{{stadium}}}
(24–8)
25 јануари 2003
18:00
Југославија   28–27   Тунис {{{stadium}}}
(20–10)
25 јануари 2003
20:00
Полска   35–29   Мароко {{{stadium}}}
(17–12)

26 јануари 2003
16:00
Тунис   25–33   Шпанија {{{stadium}}}
(13–18)
26 јануари 2003
18:00
Југославија   34–20   Мароко {{{stadium}}}
(17–9)
26 јануари 2003
20:00
Кувајт   21–36   Полска {{{stadium}}}
(10–15)

Група Б Уреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Германија 5 5 0 0 191 111 +80 10 Second round
2   Исланд 5 4 0 1 185 116 +69 8
3   Португалија 5 3 0 2 164 126 +38 6
4   Катар 5 2 0 3 116 159 −43 4
5   Австралија 5 1 0 4 100 192 −92 2
6   Гренланд 5 0 0 5 100 152 −52 0
Извор: IHF
20 јануари 2003
12:25
Исланд   55–15   Австралија {{{stadium}}}
(23–6)
20 јануари 2003
14:15
Германија   40–17   Катар {{{stadium}}}
(23–8)
20 јануари 2003
17:00
Португалија   34–19   Гренланд {{{stadium}}}
(20–8)

21 јануари 2003
14:15
Австралија   16–46   Германија {{{stadium}}}
(6–24)
21 јануари 2003
17:00
Гренланд   17–30   Исланд {{{stadium}}}
(8–16)
21 јануари 2003
19:00
Катар   21–31   Португалија {{{stadium}}}
(10–15)

23 јануари 2003
14:15
Германија   34–20   Гренланд {{{stadium}}}
(20–11)
23 јануари 2003
17:00
Австралија   23–28   Катар {{{stadium}}}
(10–14)
23 јануари 2003
19:00
Исланд   29–28   Португалија {{{stadium}}}
(14–13)

25 јануари 2003
15:15
Португалија   29–37   Германија {{{stadium}}}
(15–19)
25 јануари 2003
17:15
Исланд   42–22   Катар {{{stadium}}}
(24–9)
25 јануари 2003
19:15
Гренланд   21–26   Австралија {{{stadium}}}
(12–12)

26 јануари 2003
16:15
Германија   34–29   Исланд {{{stadium}}}
(20–16)
26 јануари 2003
18:15
Португалија   42–20   Австралија {{{stadium}}}
(22–11)
26 јануари 2003
20:15
Катар   28–23   Гренланд {{{stadium}}}
(15–8)

Група Ц Уреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Хрватска 5 4 0 1 135 125 +10 8[б 1] Second round
2   Франција 5 4 0 1 147 103 +44 8[lower-alpha 1]
3   Русија 5 2 1 2 132 132 0 5
4   Унгарија 5 2 0 3 154 138 +16 4
5   Аргентина 5 1 1 3 127 156 −29 3
6   Саудиска Арабија 5 1 0 4 114 155 −41 2
Извор: IHF
Notes:
  1. Croatia 23–22 France
20 јануари 2003
15:00
Русија   31–30   Унгарија {{{stadium}}}
(15–14)
20 јануари 2003
17:00
Хрватска   29–30   Аргентина {{{stadium}}}
(18–13)
20 јануари 2003
20:00
Франција   30–23   Саудиска Арабија {{{stadium}}}
(14–10)

21 јануари 2003
15:00
Аргентина   26–26   Русија {{{stadium}}}
(11–15)
21 јануари 2003
18:00
Саудиска Арабија   18–25   Хрватска {{{stadium}}}
(10–8)
21 јануари 2003
20:00
Унгарија   24–29   Франција {{{stadium}}}
(10–18)

23 јануари 2003
15:00
Русија   26–28   Хрватска {{{stadium}}}
(10–12)
23 јануари 2003
18:00
Унгарија   36–25   Саудиска Арабија {{{stadium}}}
(22–12)
23 јануари 2003
20:00
Франција   35–18   Аргентина {{{stadium}}}
(14–6)

25 јануари 2003
15:00
Аргентина   23–35   Унгарија {{{stadium}}}
(15–15)
25 јануари 2003
17:00
Хрватска   23–22   Франција {{{stadium}}}
(11–10)
25 јануари 2003
19:00
Русија   34–17   Саудиска Арабија {{{stadium}}}
(19–8)

26 јануари 2003
15:00
Хрватска   30–29   Унгарија {{{stadium}}}
(16–13)
26 јануари 2003
17:00
Саудиска Арабија   31–30   Аргентина {{{stadium}}}
(14–14)
26 јануари 2003
19:00
Франција   31–15   Русија {{{stadium}}}
(15–6)

Група Д Уреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Шведска 5 4 0 1 147 129 +18 8[б 1] Second round
2   Данска 5 4 0 1 146 125 +21 8[lower-alpha 2]
3   Словенија 5 3 0 2 144 137 +7 6
4   Египет 5 2 1 2 132 139 −7 5
5   Алжир 5 0 2 3 119 136 −17 2
6   Бразил 5 0 1 4 118 140 −22 1
Извор: IHF
Notes:
  1. Sweden 32–28 Denmark
20 јануари 2003
15:00
Алжир   22–22   Бразил {{{stadium}}}
(10–11)
20 јануари 2003
18:30
Шведска   29–23   Египет {{{stadium}}}
(14–13)
20 јануари 2003
20:30
Данска   33–24   Словенија {{{stadium}}}
(17–10)

21 јануари 2003
15:00
Египет   25–25   Алжир {{{stadium}}}
(13–13)
21 јануари 2003
18:30
Словенија   29–25   Шведска {{{stadium}}}
(14–12)
21 јануари 2003
20:30
Бразил   24–28   Данска {{{stadium}}}
(10–11)

23 јануари 2003
15:00
Словенија   26–27   Египет {{{stadium}}}
(14–13)
23 јануари 2003
18:30
Шведска   29–21   Бразил {{{stadium}}}
(12–12)
23 јануари 2003
20:30
Данска   22–19   Алжир {{{stadium}}}
(9–13)

25 јануари 2003
13:00
Алжир   28–32   Шведска {{{stadium}}}
(12–17)
25 јануари 2003
18:00
Бразил   27–30   Словенија {{{stadium}}}
(10–15)
25 јануари 2003
20:00
Данска   35–26   Египет {{{stadium}}}
(18–12)

26 јануари 2003
16:00
Шведска   32–28   Данска {{{stadium}}}
(19–14)
26 јануари 2003
18:00
Египет   31–24   Бразил {{{stadium}}}
(17–11)
26 јануари 2003
19:00
Алжир   25–35   Словенија {{{stadium}}}
(13–16)

Втора фаза Уреди

Група I Уреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Шпанија 3 3 0 0 106 71 +35 6 Semifinals
2   Исланд 3 2 0 1 106 83 +23 4 5–8th place semifinals
3   Полска 3 1 0 2 89 93 −4 2
4   Катар 3 0 0 3 63 117 −54 0
Извор: IHF
29 јануари 2003
18:30
Исланд   33–29   Полска {{{stadium}}}
(14–17)
29 јануари 2003
20:30
Шпанија   40–15   Катар {{{stadium}}}
(20–6)

30 јануари 2003
18:30
Полска   35–26   Катар {{{stadium}}}
(18–11)
30 јануари 2003
20:30
Шпанија   32–31   Исланд {{{stadium}}}
(18–18)

Група II Уреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Германија 3 2 1 0 98 81 +17 5[б 1] Semifinals
2   Југославија 3 2 1 0 89 86 +3 5[lower-alpha 3] 5–8th place semifinals
3   Португалија 3 1 0 2 84 93 −9 2
4   Тунис 3 0 0 3 74 85 −11 0
Извор: IHF
Notes:
  1. Germany 31–31 Yugoslavia
29 јануари 2003
14:15
Германија   30–21   Тунис {{{stadium}}}
(14–13)
29 јануари 2003
18:30
Југославија   30–28   Португалија {{{stadium}}}
(18–7)

30 јануари 2003
14:15
Германија   31–31   Југославија {{{stadium}}}
(15–16)
30 јануари 2003
18:30
Португалија   27–26   Тунис {{{stadium}}}
(14–12)

Група III Уреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Хрватска 3 3 0 0 90 76 +14 6 Semifinals
2   Русија 3 2 0 1 90 78 +12 4 5–8th place semifinals
3   Данска 3 1 0 2 90 94 −4 2
4   Египет 3 0 0 3 71 93 −22 0
Извор: IHF
29 јануари 2003
18:15
Хрватска   29–23   Египет {{{stadium}}}
(13–11)
29 јануари 2003
20:30
Данска   28–35   Русија {{{stadium}}}
(16–16)

30 јануари 2003
18:15
Русија   29–22   Египет {{{stadium}}}
(12–11)
30 јануари 2003
20:30
Хрватска   33–27   Данска {{{stadium}}}
(19–11)

Група IV Уреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Франција 3 3 0 0 90 70 +20 6 Semifinals
2   Унгарија 3 1 0 2 84 87 −3 2[б 1] 5–8th place semifinals
3   Словенија 3 1 0 2 76 84 −8 2[lower-alpha 4]
4   Шведска 3 1 0 2 82 91 −9 2[lower-alpha 4]
Извор: IHF
Notes:
  1. Hungary 2Pts, +2GD; Slovenia 2Pts, +1GD; Sweden 2Pts, –3GD
29 јануари 2003
18:30
Шведска   33–32   Унгарија {{{stadium}}}
(17–17)
29 јануари 2003
20:30
Франција   31–22   Словенија {{{stadium}}}
(14–11)

30 јануари 2003
18:30
Шведска   24–30   Франција {{{stadium}}}
(11–15)
30 јануари 2003
20:30
Словенија   25–28   Унгарија {{{stadium}}}
(10–13)

Завршна фаза Уреди

5–8 место Уреди

1 февруари 2003
09:30
Југославија   33–34 (Прод.)   Унгарија {{{stadium}}}
(12–11)

Прод.: 25–25 Прод.: 2–2, 6–7


1 февруари 2003
12:00
Исланд   27–30   Русија {{{stadium}}}
(12–13)

Полуфинале Уреди

1 февруари 2003
15:00
Германија   23–22   Франција {{{stadium}}}
(11–10)

1 февруари 2003
17:30
Шпанија   37–39 (Прод.)   Хрватска {{{stadium}}}
(14–9)

Прод.: 26–26 Прод.: 5–5, 6–8

7 место Уреди

2 февруари 2003
11:30
Исланд   32–27   Југославија {{{stadium}}}
(16–13)

5 место Уреди

2 февруари 2003
09:00
Русија   30–25   Унгарија {{{stadium}}}
(16–11)

3 место Уреди

2 февруари 2003
14:30
Шпанија   22–27   Франција {{{stadium}}}
(11–16)

Финале Уреди

2 февруари 2003
17:00
Хрватска   34–31   Германија {{{stadium}}}
(20–18)

Конечна табела Уреди

    Хрватска
    Германија
    Франција
4   Шпанија
5   Русија
6   Унгарија
7   Исланд
8   Југославија
9   Данска
10   Полска
11   Словенија
12   Португалија
13   Шведска
14   Тунис
15   Египет
16   Катар
17   Аргентина
18   Алжир
19   Саудиска Арабија
20   Кувајт
21   Австралија
22   Бразил
23   Мароко
24   Гренланд
Квалификуван за Летните олимписки игри 2004


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „lower-alpha“, но нема соодветна ознака <references group="lower-alpha"/>.