Машка ракометна репрезентација на Саудиска Арабија

Машка ракометна репрезентација на Саудиска Арабија — сениорска државна репрезентација која ја претставува Саудиска Арабија на меѓународните ракометни натпреварувањаања. Репрезентацијата е во надлежност на Саудиската ракометна федерација.

Саудиска Арабија Саудиска Арабија
Податоци
Сојуз Саудиска ракометна федерација
Тренер Горан Џокиќ
Ранг бр. 35
Бои
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Дома
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Гости
Резултати
Светско првенство
Настапи 7 (првпат во 2003)
Најдобар резултат 19. место (2003, 2013)
Азиско првенство
Настапи 10 (првпат во 1977)
Најдобар резултат 3. место (2002, 2008, 2012)
Последна поднова на податоците: непознато.

Резултати уреди

Светски првенства уреди

  • 1997 — 21. место
  • 1999 — 22. место
  • 2001 — 21. место
  • 2003 — 19. место
  • 2009 — 23. место
  • 2013 — 19. место
  • 2015се квалификувале

Азиски првенства уреди

Година Место
Кувајт 1977 8.
Кина 1979 НСК
Јужна Кореја 1983 5.
Јордан 1987 НСК
Кина 1989 5.
Јапонија 1991 10.
Бахреин 1993 4.
Кувајт 1995 НСК
Јапонија 2000 се повлекле
Иран 2002 3.
Катар 2004 5.
Тајланд 2006 се повлекле
Иран 2008 3.
Либан 2010 4.
Саудиска Арабија 2012 3.
Бахреин 2014 6.

Тековен состав уреди

Ова е составот на репрезентацијата на Светското првенство во ракомет за мажи во 2015 г.[1]

Главен тренер:   Горан Џокиќ

Бр. Поз. Име и презиме Датум на раѓање (возраст) Висина Настапи Голови Клуб
3 ЛК Абдула ел-Абас 30 јануари 1992(1992-01-30)(32 г.) 1,68 м 8 20   ел-Сафа
5 КИ Хасан ел-Џанаби 25 јули 1983(1983-07-25)(40 г.) 1,80 м 95 115   Мудхар
7 ЛК Абдула ел-Хулаили 16 јуни 1994(1994-06-16)(29 г.) 1,68 м 0 0   Мудхар
8 ЛЗ Абдула ел-Хамад 10 октомври 1990(1990-10-10)(33 г.) 1,85 м 90 80   ел-Сафа
9 ЦЗ Абдулрахман ел-Џохани 21 септември 1988(1988-09-21)(35 г.) 1,84 м 0 0   ел-Ахли
11 ДК Ахмед Хазази 13 декември 1990(1990-12-13)(33 г.) 1,77 м 17 30   ел-Вехда
15 ДК Мухамед ел-Субхи 29 јануари 1989(1989-01-29)(35 г.) 1,75 м 0 0   ел-Вехда
16 Г Мухамед ел-Сален 3 април 1986(1986-04-03)(38 г.) 1,89 м 100 0   ел-Сафа
17 КИ Абдула ел-Салам 3 април 1995(1995-04-03)(29 г.) 1,85 м 0 0   Мудхар
21 Г Мухамед ел-Насфсан 26 јули 1991(1991-07-26)(32 г.) 1,84 м 8 0   ел-Сафа
22 КИ Абдула ел-Салам 3 април 1995(1995-04-03)(29 г.) 1,85 м 0 0   Мудхар
24 ЛЗ Хишам ел-Обаиди 20 март 1988(1988-03-20)(36 г.) 1,85 м 92 110   ел-Сафа
37 ЦЗ Мухамед ел-Абас 19 декември 1992(1992-12-19)(31 г.) 1,65 м 70 85   Мудхар
57 ДЗ Mojtaba ел-Салем 15 јуни 1994(1994-06-15)(29 г.) 1,81 м 20 24   ел-Сафа
87 ЛЗ Мухамед ел-Заер 2 февруари 1987(1987-02-02)(37 г.) 1,84 м 130 180   ел-Халиџ
88 ЛЗ Хисеин ел-Ханаби 26 август 1988(1988-08-26)(35 г.) 1,80 м 90 100   ел-Сафа
99 ЛЗ Абас ел-Сафар 15 јануари 1994(1994-01-15)(30 г.) 1,79 м 0 0   Мудхар

Наводи уреди

Надворешни врски уреди