Светско првенство во ватерполо

Светско првенство во ватерполо за машки се одржува во релативно неправилни временски периоди почнувајќи од 1973. година, заедно со Светските првенства во пливање. Отпрвин се одржуваше на секои две години, потоа на секои четири (како и Светските првенства во фудбал и кошарка), ама после неколку циклуси се зацврсти на секои две години, почнувајќи од 2001. Службениот назив за Светско првенство во ватерполо è ФИНА Светско првенство, односно, на англиски, FINA World Championships. Женскиот ватерполо è внесен во програма од Светското првенство во Мадрид, од 1986. година.

Резултати на Светските првенства за ватерполиститеУреди

Година Домаќин Злато Сребро Бронза
2021.   Будимпешта, Унгарија
2019.
2017.
2015.
2013.   Барселона, Шпанија   Унгарија   Црна Гора   Хрватска
2011.   Шангај, Кина   Италија   Србија   Хрватска
2009.   Рим, Италија   Србија   Шпанија   Хрватска
2007.   Мелбурн, Австралија   Хрватска   Унгарија   Шпанија
2005.   Монтреал, Канада   Србија и Црна Гора   Унгарија   Грција
2003.   Барселона, Шпанија   Унгарија   Италија   Србија и Црна Гора
2001.   Фукуока, Јапонија   Шпанија   Југославија   Русија
1998.   Перт, Австралија   Шпанија   Унгарија   Југославија
1994.   Рим, Италија   Италија   Шпанија   Русија
1991.   Перт, Австралија   Југославија
  Шпанија   Унгарија
1986.   Мадрид, Шпанија   Југославија   Италија   СССР
1982.   Гвајакил, Еквадор   СССР   Унгарија   Западна Германија
1978.   Берлин, Западна Германија   Италија   Унгарија   Југославија
1975.   Кали, Колумбија   СССР   Унгарија   Италија
1973.   Белград, Југославија   Унгарија   СССР   Југославија

Резултати на Светските првенства за жениУреди

Година Домаќин Злато Сребро Бронза
2021.   Будимпешта, Унгарија
2019. 20px Gwangju, Република Кореја
2017.   Гвадалахара, Мексико
2015.   Казањ, Русија
2013.   Барселона, Шпанија
2011.   Шангај, Кина
2009.   Рим, Италија   САД   Канада   Русија
2007.   Мелбурн, Австралија   САД   Австралија   Русија
2005.   Монтреал, Канада   Унгарија   САД   Канада
2003.   Барселона, Шпанија   САД   Италија   Русија
2001.   Фукуока, Јапонија   Италија   Унгарија   Канада
1998.   Перт, Австралија   Италија   Холандија   Австралија
1994.   Рим, Италија   Унгарија   Холандија   Италија
1991.   Перт, Австралија   Холандија   Канада   САД
1986.   Мадрид, Шпанија   Австралија   Холандија   САД

Освојувачи на медалји (Вечна табела) на Светските првенства во ватерполо за жениУреди

Позиција Земја Знаме Злато Сребро Бронза
1. САД   2 1 2
2. Италија   2 1 1
2. Унгарија   2 1 1
4. Холандија   1 3 0
5. Австралија   1 1 1
6. Канада   0 1 2
7. Русија   0 0 2