Ракомет на Летните олимписки игри 1972

Ракометот на Летните олимписки игри 1972 — вториот официјален ракометен турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Минхен, Германија. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

Ракомет на Летните олимписки игри 1972
Handball pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Југославија, второто Чехословачка и третото Романија.

УчеснициУреди

РезултатиУреди

Групна фазаУреди

Група AУреди

Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Бодови        
1.   Шведска 3 1 2 0 40 34 4 X 11:11 13:13 16:10
2.   СССР 3 1 2 0 40 34 4 11:11 X 17:11 12:12
3.   Полска 3 1 1 1 35 38 3 13:13 11:17 X 11:8
4.   Данска 3 0 1 2 30 39 1 10:16 12:12 8:11 X
 • Данска - СССР, 12-12
 • Шведска - Полска, 13-13
 • Полска - Данска, 11-8
 • Шведска - СССР, 11-11
 • Шведска - Данска, 16-10
 • СССР - Полска, 17-11

Група BУреди

Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Бодови        
1.   Источна Германија 3 3 0 0 51 32 6 X 14:12 16:11 21:9
2.   Чехословачка 3 1 1 1 56 40 3 12:14 X 19:19 25:7
3.   Исланд 3 1 1 1 57 51 3 11:16 19:19 X 27:16
4.   Тунис 3 0 0 3 32 73 0 9:21 7:25 16:27 X
 • Источна Германија - Исланд, 16-11
 • Чехословачка - Тунис, 25-7
 • Источна Германија - Тунис, 21-9
 • Чехословачка tied Исланд, 19-19
 • Источна Германија - Чехословачка, 14-12
 • Исланд - Тунис, 27-16

Група CУреди

Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Бодови        
1.   Романија 3 3 0 0 46 37 6 X 13:11 18:14 15:12
2.   Западна Германија 3 1 1 1 39 38 3 11:13 X 15:15 13:10
3.   Норвешка 3 1 1 1 48 50 3 14:18 15:15 X 19:17
4.   Шпанија 3 0 0 3 39 47 0 12:15 10:13 17:19 X
 • Романија - Норвешка, 18-14
 • Западна Германија - Шпанија, 13-10
 • Романија - Шпанија, 15-12
 • Западна Германија - Норвешка, 15-15
 • Романија - Западна Германија, 13-11
 • Норвешка - Шпанија, 19-17

Група DУреди

Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Бодови        
1.   Југославија 3 3 0 0 63 45 6 X 18:16 20:14 25:15
2.   Унгарија 3 2 0 1 64 45 4 16:18 X 20:12 28:15
3.   Јапонија 3 1 0 2 46 56 2 14:20 12:20 X 20:16
4.   САД 3 0 0 3 46 73 0 15:25 15:28 16:20 X
 • Југославија - Јапонија, 20-14
 • Унгарија - САД, 28-15
 • Југославија - САД, 25-15
 • Унгарија - Јапонија, 20-12
 • Југославија - Унгарија, 18-16
 • Јапонија - САД, 20-16

13-16 местоУреди

 • Данска - Тунис, 29-21
 • САД - Шпанија, 22-20

15-16 местоУреди

 • Шпанија - Тунис, 23-20

13-14 местоУреди

 • Данска - САД, 19-18

9-12 местоУреди

 • Полска - Исланд, 20-17
 • Норвешка - Јапонија, 19-17

11-12 местоУреди

 • Јапонија - Исланд, 19-18

9-10 местоУреди

 • Норвешка - Полска, 23-20

Втора фазаУреди

Група IУреди

Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Бодови        
1.   Чехословачка 3 2 0 1 42 38 4 X 12:14 15:12 15:12
2.   Источна Германија 3 2 0 1 36 34 4 14:12 X 8:11 14:11
3.   СССР 3 1 1 1 34 34 3 12:15 11:8 X 11:11
4.   Шведска 3 0 1 2 34 40 1 12:15 11:14 11:11 X
 • Чехословачка - Шведска, 15-12
 • СССР - Источна Германија, 11-8
 • Источна Германија - Шведска, 14-11
 • Чехословачка - СССР, 15-12

Група IIУреди

Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Бодови        
1.   Југославија 3 3 0 0 56 44 6 X 14:13 24:15 18:16
2.   Романија 3 2 0 1 46 39 4 13:14 X 13:11 20:14
3.   Западна Германија 3 1 0 2 43 51 2 15:24 11:13 X 17:14
4.   Унгарија 3 0 0 3 44 55 0 16:18 14:20 14:17 X
 • Романија - Унгарија, 20-14
 • Југославија - Западна Германија, 24-15
 • Југославија - Романија, 14-13
 • Западна Германија - Унгарија, 17-14

Финална фазаУреди

7-8 местоУреди

 • Шведска - Унгарија, 19-18

5-6 местоУреди

 • СССР - Западна Германија, 17-16

БронзаУреди

 • Романија - Источна Германија, 19-16

ФиналеУреди

 • Југославија - Чехословачка, 21-16

ТабелаУреди

Место Земја
1   Југославија (YUG)
2   Чехословачка (TCH)
3   Романија (ROU)
4   Источна Германија (GDR)
5   СССР (URS)
6   Западна Германија (FRG)
7   Шведска (SWE)
8   Унгарија (HUN)
9   Норвешка (NOR)
10   Полска (POL)
11   Јапонија (JPN)
12   Исланд (ISL)
13   Данска (DEN)
14   САД (USA)
15   Шпанија (ESP)
16   Тунис (TUN)

Надворешни врскиУреди