Ракомет на Летните олимписки игри 1984

Ракометните натпревари на Летните олимписки игри во 1984 година се одржаа во машка и женска конкуренција. Поради бојкотот на СССР некои од посилните репрезентации од Источниот блок не земаа учество; ова даде прилика на репрезентацијата на Југославија да ги освои двата златни медали.

Ракомет

Мажи уреди

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
  Југославија (YUG)   Западна Германија (FRG)   Романија (ROU)

Прелиминарна фаза уреди

Тимовите од двете групи одиграа натпревари меѓу себе со цел да се одлучи кои од нив за кое место ќе игра во финалната фаза.

Група A уреди

Rank Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ Пое            
1.   Југославија (YUG) 5 4 1 0 123 76 9 X 19:18 22:22 25:11 32:15 25:10
2.   Романија (ROU) 5 4 0 1 120 91 8 18:19 X 26:17 23:27 28:22 25:16
3.   Исланд (ISL) 5 3 1 1 102 96 7 22:22 17:26 X 23:16 21:17 19:15
4.   Швајцарија (SUI) 5 2 0 3 83 102 4 11:25 17:23 16:23 X 20:13 19:18
5.   Јапонија (JPN) 5 1 0 4 84 107 2 15:32 22:28 17:21 13:20 X 17:16
6.   Алжир (ALG) 5 0 0 5 75 105 0 10:25 16:25 15:19 18:19 16:17 X

Група B уреди

Rank Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ Пое            
1.   Западна Германија (FRG) 5 5 0 0 114 95 10 X 20:18 18:17 18:16 21:19 37:25
2.   Данска (DEN) 5 4 0 1 115 99 8 18:20 X 26:19 21:16 19:16 31:28
3.   Шведска (SWE) 5 3 0 2 119 110 6 17:18 19:26 X 26:25 21:18 36:23
4.   Шпанија (ESP) 5 2 0 3 105 106 4 16:18 16:21 25:26 X 17:16 31:25
5.   САД (USA) 5 0 1 4 91 100 1 19:21 16:19 18:21 16:17 X 22:22
6.   Јужна Кореја (KOR) 5 0 1 4 123 157 1 25:37 28:31 23:36 25:31 22:22 X

Финална фаза уреди

 • Репрезентациите кои завршија на првото место од секоја група се натпреваруваа за првото место во оваа фаза:
 • Репрезентациите кои завршија на второто место се натпреваруваа за третото место
 • Репрезентациите кои завршија на третото место се натпреваруваа за петтото место
 • Репрезентациите кои завршија на четвртото се натпреваруваа за седмото место
 • Репрезентациите кои завршија на петтото место се натпреваруваа за деветтото место
 • Репрезентациите кои завршија на шестото место се натпреваруваа за единаесеттото место

Сите натпревари се одиграа на 10 август.

'Натпревар за 11-то место

 • Јужна Кореја 25-21 Алжир

Натпревар за 9-то место

 • САД 24-16 Јапонија

Натпревар за 7-то место

 • Швајцарија 18-17 Шпанија

5th place match

 • Шведска 26-24 Исланд

Натпревар за 3-то место

 • Романија 23-19 Данска

Натпревар за 1-во место

 • Југославија 18-17 Западна Германија

Резиме уреди

Place Nation
1   Југославија (YUG)
2   Западна Германија (FRG)
3   Романија (ROU)
4   Данска (DEN)
5   Шведска (SWE)
6   Исланд (ISL)
7   Швајцарија (SUI)
8   Шпанија (ESP)
9   САД (USA)
10   Јапонија (JPN)
11   Јужна Кореја (KOR)
12   Алжир (ALG)

Жени уреди

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
  Југославија (YUG)   Јужна Кореја (KOR)   Кина (CHN)

Резултати уреди

Место Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ Пое            
    Југославија (YUG) 5 5 0 0 143 102 10 X 29:23 31:25 33:20 20:19 30:15
    Јужна Кореја (KOR) 5 3 1 1 125 119 7 23:29 X 24:24 29:27 26:17 23:22
    Кина (CHN) 5 2 1 2 112 115 5 25:31 24:24 X 22:25 20:19 21:16
4.   Западна Германија (FRG) 5 2 0 3 91 100 4 19:20 17:26 19:20 18:17 X 18:17
5.   САД (USA) 5 2 0 3 114 123 4 20:33 27:29 25:22 X 17:18 25:21
6.   Австрија (AUT) 5 0 0 5 91 117 0 15:30 22:23 16:21 21:25 17:18 X

Резиме уреди

Place Nation
1   Југославија (YUG)
2   Јужна Кореја (KOR)
3   Кина (CHN)
4   Западна Германија (FRG)
5   САД (USA)
6   Австрија (AUT)

Земји учеснички уреди

На секојa квалификуванa репрезентација и беше дозволено да има еден тим од 15 играчи и сите тие да бидат квалификувани за учество. Пет држави се натпреваруваа во двете натпреварувања.

На натпреварите во ракомет вкупно учествуваа 259 ракометни играчи (177 мажи и 82 жени) од 15 нациии (мажи од 12 нации - жени од 6 нации) коишто се натпреваруваа во Лос Анџелес:

Освоени медали уреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Југославија (YUG) 2 0 0 2
2   Западна Германија (FRG) 0 1 0 1
  Јужна Кореја (KOR) 0 1 0 1
4   Романија (ROU) 0 0 1 1
  Кина (CHN) 0 0 1 1

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

Предлошка:EventsAt1984SummerOlympics