Ракомет на Летните олимписки игри 1976

Ракометот на Летните олимписки игри 1976 — третиот официјален ракометен турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Монтреал, Канада. На турнирот учествувале вкупно 11 репрезентации.

Ракомет на Летните олимписки игри 1976
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил СССР, второто Источна Германија и третото Унгарија.

Учесници

уреди

Резултати (мажи)

уреди

Група A

уреди
Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци Бодови            
1.   СССР (URS) 5 4 0 1 111 77 8 X 18:16 18:20 24:16 26:16 25:9
2.   Западна Германија (FRG) 5 4 0 1 97 76 8 16:18 X 18:17 18:14 19:16 26:11
3.   Југославија (YUG) 5 4 0 1 110 93 8 20:18 17:18 X 25:17 26:22 22:18
4.   Данска (DEN) 5 2 0 3 92 102 4 16:24 14:18 16:24 X 21:17 24:18
5.   Јапонија (JPN) 5 1 0 4 96 111 2 16:26 16:19 22:26 14:21 X 25:19
6.   Канада (CAN) 5 0 0 5 75 122 0 9:25 11:26 18:22 18:24 19:25 X

Група B

уреди
Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци Бодови          
1.   Романија (ROU) 4 3 1 0 91 71 7 X 17:15 23:18 19:19 32:19
2.   Полска (POL) 4 3 0 1 80 71 6 15:17 X 18:16 21:18 26:20
3.   Унгарија (HUN) 4 2 0 2 92 82 4 18:23 16:18 X 22:20 36:21
4.   Чехословачка (TCH) 4 1 1 2 85 82 3 19:19 18:21 20:22 X 28:20
5.   САД (USA) 4 0 0 4 80 122 0 19:32 20:26 21:36 20:28 X

Резултати (жени)

уреди
Место Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци Бодови            
    СССР (URS) 5 5 0 0 92 40 10 X 14:11 12:9 14:8 31:9 21:3
    Источна Германија (GDR) 5 3 1 1 89 47 7 11:14 X 7:7 18:12 24:10 29:4
    Унгарија (HUN) 5 3 1 1 85 55 7 9:12 7:7 X 20:15 25:18 24:3
4.   Романија (ROU) 5 2 0 3 73 83 4 8:14 12:18 15:20 X 21:20 18:11
5.   Јапонија (JPN) 5 1 0 4 72 115 2 9:31 10:24 18:25 20:21 X 15:14
6.   Канада (CAN) 5 0 0 5 35 106 0 3:21 4:29 3:24 11:17 14:15 X

Табела

уреди
 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СССР (URS) 2 0 0 2
2   Романија (ROU) 0 1 0 1
  Источна Германија (GDR) 0 1 0 1
4   Полска (POL) 0 0 1 1
  Унгарија (HUN) 0 0 1 1

Надворешни врски

уреди