Ракомет на Летните олимписки игри 1988

Конечните распореди на турнирите во ракомет што се одржаа на Летните олимписки игри 1988 во машка и женска конкуренција:

Ракомет

Мажи уреди

Прелиминарна фаза уреди

Група A уреди

Нат: Поб: Нер: Пор: ДГ: ПГ: Пое
  СССР (URS) 5 5 0 0 130 82 10
  Југославија (YUG) 5 3 1 1 116 109 7
  Шведска (SWE) 5 3 0 2 106 91 6
  Исланд (ISL) 5 2 1 2 96 102 5
  Алжир (ALG) 5 1 0 4 89 109 2
  САД (USA) 5 0 0 5 81 125 0
20 септември 10:00 СФР Југославија 18 - 24 СССР
20 септември 14:00 Шведска 21 - 18 Алжир
20 септември 18:00 Исланд 22 - 15 САД
22 септември 10:00 СФР Југославија 31 - 23 САД
22 септември 14:00 Шведска 18 - 22 СССР
22 септември 18:00 Исланд 22 - 16 Алжир
24 септември 10:00 СФР Југославија 23 - 22 Алжир
24 септември 14:00 Шведска 20 - 14 Исланд
24 септември 18:00 СССР 26 - 14 САД
26 септември 10:00 СФР Југославија 19 - 19 Исланд
26 септември 14:00 Шведска 26 - 12 САД
26 септември 18:00 СССР 26 - 13 Алжир
28 септември 10:00 САД 17 - 20 Алжир
28 септември 14:00 Исланд 19 - 32 СССР
28 септември 18:00 СФР Југославија 25 - 21 Шведска

Група B уреди

Нат: Поб: Нер: Пор: ДГ: ПГ: Пое
  Јужна Кореја (KOR) 5 4 0 1 127 117 8
  Унгарија (HUN) 5 3 0 2 102 93 6
  Чехословачка (TCH) 5 3 0 2 109 103 6
  Источна Германија (GDR) 5 3 0 2 109 100 6
  Шпанија (ESP) 5 2 0 3 101 106 4
  Јапонија (JPN) 5 0 0 5 97 126 0


20 септември 11:30 Унгарија 20 - 22 Јужна Кореја
20 септември 15:30 Источна Германија 25 - 18 Јапонија
20 септември 19:30 Шпанија 17 - 20 Чехословачка
22 септември 11:30 Унгарија 16 - 19 Чехословачка
22 септември 15:30 Источна Германија 22 - 23 Јужна Кореја
22 септември 19:30 Шпанија 25 - 19 Јапонија
24 септември 11:30 Унгарија 22 - 19 Јапонија
24 септември 15:30 Источна Германија 21 - 20 Шпанија
24 септември 19:30 Јужна Кореја 29 - 28 Чехословачка
September 26 11:30 Унгарија 26 - 16 Шпанија
26 септември 15:30 Источна Германија 24 - 21 Чехословачка
26 септември 19:30 Јужна Кореја 33 - 24 Јапонија
28 септември 11:30 Чехословачка 21 - 17 Јапонија
28 септември 15:30 Шпанија 23 - 20 Јужна Кореја
28 септември 19:30 Унгарија 18 - 17 Источна Германија

Final Round уреди

5-то до 12-то место уреди

11th - 12th
30 септември 10:00 САД 21 - 24 Јапонија
9-то/10-то место
30 септември 11:30 Алжир 15 - 21 Шпанија
7-мо/8-мо место
30 септември 14:00 Исланд 29 - 31 Источна Германија
5-то/6-то место
30 септември 15:30 Шведска 27 - 18 Чехословачка

Трето место уреди

1 октомври 15:00 СФР Југославија 27 - 23 Унгарија

Финале уреди

1 октомври 17:00 СССР 32 - 25 Јужна Кореја

Жени уреди

Прелиминарана фаза уреди

Група A уреди

Нат: Поб: Нер: Пор: ДГ: ПГ: Пое
  Јужна Кореја (KOR) 3 2 0 1 76 67 4
  Југославија (YUG) 3 2 0 1 58 58 4
  Чехословачка (TCH) 3 2 0 1 81 69 4
  САД (USA) 3 0 0 3 55 76 0
21 септември 10:00 Чехословачка 27 - 33 Јужна Кореја
21 септември 14:00 СФР Југославија 19 - 18 САД
September 23 10:00 Чехословачка 33 - 19 САД
23 септември 14:00 СФР Југославија 22 - 19 Јужна Кореја
25 септември 10:00 Јужна Кореја 24 - 18 САД
25 септември 14:00 Чехословачка 21 - 17 СФР Југославија

Група B уреди

Нат: Поб: Нер: Пор: ДГ: ПГ: Пое
  СССР (URS) 3 2 1 0 75 49 5
  Норвешка (NOR) 3 2 1 0 75 53 5
  Кина (CHN) 3 1 0 2 76 58 2
  Брег на Слоновата Коска (CIV) 3 0 0 3 37 103 0
21 септември 11:30 СССР 24 - 19 Кина
21 септември 15:30 Норвешка 34 - 14 Брег на Слоновата Коска
23 септември 11:30 СССР 32 - 11 Брег на Слоновата Коска
23 септември 15:30 Норвешка 22 - 20 Кина
25 септември 11:30 Кина 37 - 12 Брег на Слоновата Коска
25 септември 15:30 СССР 19 - 19 Норвешка

Финална фаза уреди

5-то до 8-мо место уреди

Нат: Поб: Нер: Пор: ДГ: ПГ: Пое
  Чехословачка (TCH) 3 3 0 0 93 52 6
  Кина (CHN) 3 2 0 1 89 60 4
  САД (USA) 3 1 0 2 68 80 2
  Брег на Слоновата Коска (CIV) 3 0 0 3 40 98 0
27 септември 10:00 Кина 31 - 22 САД
27 септември 14:00 Брег на Слоновата Коска 12 - 34 Чехословачка
29 септември 10:00 Брег на Слоновата Коска 16 - 27 САД
29 септември 14:00 Кина 21 - 26 Чехословачка
Кина 37 - 12 Брег на Слоновата Коска
САД 19 - 33 Чехословачка

1-во до 4-то место уреди

Нат: Поб: Нер: Пор: ДГ: ПГ: Пое
  Јужна Кореја (KOR) 3 2 0 1 63 61 4
  Норвешка (NOR) 3 1 1 1 59 57 3
  СССР (URS) 3 1 1 1 56 55 3
  Југославија (YUG) 3 1 0 2 52 57 2
27 септември 11:30 СФР Југославија 15 - 18 СССР
27 септември 15:30 Јужна Кореја 23 - 20 Норвешка
29 септември 11:30 СФР Југославија 15 - 20 Норвешка
29 септември 15:30 Јужна Кореја 21 - 19 СССР
СССР 19 - 19 Норвешка
Јужна Кореја 19 - 22 СФР Југославија

Резиме уреди

Земји учеснички уреди

На секојa квалификуванa репрезентација и беше дозволено да има еден тим од 15 играчи и сите тие да бидат квалификувани за учество. Пет држави се натпреваруваа во двете натпреварувања.

На натпреварите во ракомет вкупно учествуваа 282 ракометни играчи (171 мажи и 111 жени) од 15 нациии (мажи од 12 нации - жени од 8 нации) коишто се натпреваруваа во Сеул:

Освоени медали уреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Јужна Кореја (KOR) 1 1 0 2
2   СССР (URS) 1 0 1 2
3   Норвешка (NOR) 0 1 0 1
4   Југославија (YUG) 0 0 1 1

Наводи уреди

Предлошка:НатпреваринаЛетнитеолимпискиигри1988