Куп на шампиони 1955/56

(Пренасочено од Куп на Шампиони 1955/56)

Куп на шампиони 1955/56 — првото издание на европкиот Куп. Победник беше Реал Мадрид кој го победил Ремс на Паркот на Принцовите, Париз на 13 јуни 1956

  Осмина-финале Четврт-финале Полуфинале Финале
                                         
 Flag of Sweden.svg Џургарден 0 4 4  
 Flag of Poland.svg Гвардија Варшава 0 1 1  
   Flag of Sweden.svg Џургарден 1 0 1  
   Flag of Scotland.svg Хибернијан 3 1 4  
 Flag of Germany.svg Рот-Веис Есен 0 1 1
 Flag of Scotland.svg Хибернијан 4 1 5  
   Flag of France.svg Ремс 2 1 3  
   Flag of Scotland.svg Хибернијан 0 0 0  
 Flag of Denmark.svg Архен 0 2 2  
 Flag of France.svg Ремс 2 2 4  
   Flag of France.svg Ремс 4 4 8
   Flag of Hungary.svg Ворош Лобого 2 4 6  
 Flag of Hungary.svg Ворош Лобого 6 4 10
 Flag of Belgium.svg Андерлехт 3 1 4  
   Flag of Spain.svg Реал Мадрид 4
   Flag of France.svg Ремс 3
 Flag of Switzerland.svg Сервете 0 0 0  
 Flag of Spain.svg Реал Мадрид 2 5 7  
   Flag of Spain.svg Реал Мадрид 4 0 4
   Flag of Yugoslavia (1946–1992).svg Партизан 0 3 4  
 Flag of Portugal.svg Спортинг Лисабон 3 2 5
 Flag of Yugoslavia (1946–1992).svgПартизан 3 5 8  
   Flag of Spain.svg Реал Мадрид 4 1 5
   Flag of Italy.svg Милан 2 2 4  
 Flag of Austria.svg Рапид Виена 6 0 6  
 Flag of the Netherlands.svg ПСВ Ајндховен 1 1 2  
   Flag of Austria.svg Рапид Виена 1 2 3
   Flag of Italy.svg Милан 1 7 8  
 Flag of Italy.svg Милан 3 4 7
 Flag of Germany.svg Саарбрукен 4 1 5  

Осмина-финалеУреди

Прв НатпреварУреди

4 септември 1955
  Спортинг Лисанбон 3–3   Партизан Национал Стадион, Лисабон
Публика: ~30.000
Судија: Деан Харзич   Франција
Мартинс   14'   78'
Квим   65'
Милутинович   45'   50'
Бобек   73'

7 септември 1955
  Ворош Лобого 6–3   Андерлехт MTK Stadion, Будимпешта
Публика: ~35.000
Судија: Фридрих Маер   Австралија
Шмицак   8'
Палотас   25'   59'   80'
Хидекути   28'
Шандор   83'
Вандервилд   7'
ван дер Бош   39'   73'

8 септември 1955
  Сервете 0–2   Реал Мадрид Чармил Стадион, Женева
Публика: ~7.000
Судија: Роберт Саутел   Франција
Муњос   74'
Риал   89'

14 септември 1955
  Рот-Веис Есен 0–4   Хибернијан Џеорџ-Мелчес Стадион, Есен
Публика: ~5.000
Судија: Јохан Бронхорнст   Холандија
Турнбул   45'   53'
Рели   53'
Орлмонд   81'

20 септември 1955
  Џургарден 0–0   Гвардиа Варшава Стокхолмски Олимписки Стадион, Стокхолм
Публика: ~3.500
Судија: Артур Едвард Елис   Англија

21 септември 1955
  Орхус 0–2   Ремс Атлетион, Орхус
Публика: ~18.000
Судија: Клас Чипер   Холандија
Гловацки   7'   72'

21 септември 1955
  Рапид Виена 6–1   ПСВ Ајндховен Фравиес, Виена
Публика: ~10.000
Судија: Емил Шмецер   Германија
Корнер   12'   62'   82'
Мешарош   55'
Ханапи   56'
Пробст   60'
Франсен   18'

1 ноември 1955
  Милан 3–4   Саарбукен Сан Сиро, Милано
Публика: ~18.000
Судија: Годфрид Динест   Швајцарија
Фрињани   15'
Шиафино   23'
дал Монте   37'
Криегер   5'
Филипи   43'
Шира   67'
Мартин   65'

Втор натпреварУреди

12 октомври 1955
  Реал Мадрид 5–0   Сервете Сантјаго Бернабеу, Мадрид
Публика: ~40.000
Судија: Рикардо Пјери   Италија
Стефано   29'   61'
Иглесиас   44'
Риал   46'
Моловни   54'

Реал Мадрид победи со вкупен резулатат 7-0


12 октомври 1955
  Партизан 5–2   Спортинг Лисабон Стадион на Партизан, Белград
Публика: ~15.000
Судија: Џроји Данко   Унгарија
Милутинович   15'   29'   64'   74'
Јоцич   88'
Брандао   49'   77'

Партизан победи со вкупен резулатат 8-5


12 октомври 1955
  Хибернијан 1–1   Рот-Веис Есен Истерн Роуд “Источен Пат“, Единбург
Публика: ~30.000
Судија: Артур Едвард Елис   Англија
Џон Бучан   5' Фриц Абромеит   90'

Хибернијан победи со вкупен резулатат 5-1


12 октомври 1955
  Гварциа Варшава 1–4   Џургарден Садион на “Полската Армија“, Варшава
Публика: ~25.000
Судија: Деан Харзич   Франција
Бацкиевиц   14' Ериксон   5'   17'   22'
Сандберг   29'

Џургарден победи со вкупен резулатат 4-1


19 октомври 1955
  Андерлехт 1–4   Ворош Лобого Констант Вандер Сток Стадион, Андерлехт
Публика: ~33.000
Судија: Јохан Бронхорст   Холандија
ван дер Боч   3' Хидекути   25'
Лантош   78'
Палотас   85'
Ковач III   89'

Ворош Лобого победи со вкупен резулатат 10-4


26 октомври 1955
  Ремс 2–2   Орхус Аугустин Делан Стадион, Ремис
Публика: ~5.800
Судија: Алфредед Бонд   Англија
Гловацки   47'
Рене Билард   60'
Јенсен   77'
Бјерагард   80'

Ремс победи со вкупен резулатат 4-2


1 ноември 1955
  ПСВ Ајндховен 1–0   Рапид Виена Филипс Стадион, Ајндховен
Публика: ~8.000
Судија: Алош Шмит   Белгија
Франсен   9'

Рапид Виена победи со вкупен резулатат 6-2


23 ноември 1955
  Саарбрукен 1–4   Милан Лудвикпарк Стадион, Саабрукен
Публика: ~15.000
Судија: Клас Чипер   Холандија
Бинкерт   32' Вали   8'   77'
Пуф   75' (а.г.)
Бералдо   86'

Милан победи со вкупен резулатат 7-5

Четврт-финалеУреди

Прв натпреварУреди

23 ноември 1955
  Џургарден 1–3   Хибернијан Фирхил Парк, Глазгов
Публика: ~22.000
Судија: Артур Едвард Елис   Англија
Еклунд   1' Комбе   18'
Мулкерин   49'
Олсон   86' (а.г.)

14 декември 1955
  Ремс 4–2   Ворош Лобого Парк на Принцовите, Париз
Публика: ~36.000
Судија: Готфдрид Диенст   Швајцарија
Гловацки   13'
Леблонт   33'   57'
Билард   42'
Шолнок   34'
Лантош   77' (пен)

25 декември 1955
  Реал Мадрид 4–0   Партизан Сантјаго Бернабеу, Мадрид
Публика: ~105.000
Судија: Деан Харзич   Франција
Кастањо   12'   23'
Генто   36'
ди Стефано   70'

18 јануари 1955
  Рапид Виена 1–1   Милан Фравиес, Виена
Публика: ~18.000
Судија: Јарослав Влчек   Чехословачка
Корнер   26' (пен) Нордахл   20'

Втор НатпреварУреди

28 ноември 1955
  Хибернијан 1–0   Џургарден Истерн Роад “Источен Пат“, Единбург
Публика: ~31.000
Судија: Артур Едвард Елис   Англија
Турнбул   70'

Хибернијан победи со вкупен резултат 4-1


28 декември 1955
  Ворош Лобого 4–4   Ремс Нандор Хидекути Стадион, Будимпешта
Публика: ~35.000
Судија: Џон Хасбанд   Англија
Лантош   11' (пен)   74' (пен)
Палотас   53'   82'
Гловацки   6'
Билард   20'   44'
Темплин   52'

Ремс победил со вкупен резултат 8-6


29 јануари 1956
  Партизан 3–0   Реал Мадрид Стадион на Партизан, Белград
Публика: ~40.000
Судија: Јосеф Гулде   Швајцарија
Милутинович   24'   87'
Михајлович   34' (пен)

Реал Мадрид победи со вкупен резултат 4-3


12 февруари 1956
  Милан 7–2   Рапид Виена Сан Сиро, Милан
Публика: ~35.000
Судија: Леополд Сивиан Хорн   Холандија
Мариани   15'
Хордахл   23'   50'
Рикањи   26'   63'
Фрињани   56'
Шиафино   75'
Голобич   35'
Диенст   59'

Милан победи со вкупен резултат 8-3

ПолуфиналеУреди

Прв натпреварУреди

4 април 1956
  Ремс 2–0   Хибернијан Парк на Принцовите, Париз
Публика: ~35.000
Судија: Мануел Асенси   Шпанија
Леблонт   67'
Билард   89'

19 април 1956
  Реал Мадрид 4–2   Милан Сантјаго Бернабеу, Мадрид
Публика: ~129.000
Судија: Деан Харзич   Франција
Риал   6'
Иглесиас   25'
Олсе   40'
ди Стефано   62'
Нордахл   9'
Шиафино   30'

Втор НатпреварУреди

18 април 1956
  Хибернијан 0–1   Ремс Истерн Роуд “Источен Пат“, Единбург
Публика: ~45.000
Судија: Артур Едвард Елис   Англија
Гловацки   57'

Ремс победил со вкупен резултат 3-0


1 мај 1956
  Милан 2–1   Реал Мадрид Сан Сиро, Милано
Публика: ~30.000
Судија: Ерик Стеинер   Австралија
дал Монте   69' (пен)   86' (пен) Иглесиас   65'

Реал Мадрид победи со вкупен резултат 5-4

ФиналеУреди

13 јуни 1956
  Реал Мадрид 4–3   Ремс Парк на Принцовите, Париз
Публика: ~40.000
Судија: Артур Едвард Елис   Англија
ди Стефано  14'
Риал   30'   79'
Маркитос   67'
Леблонт   6'
Темплин   10'
Идалго   62'