Женева (се изговара /dʒɨˈniːvə/; фр.: Genève ИПА: [ʒənɛv], гер: Genf [gɛnf], ит.: Ginevra [dʒiˈneːvra], Реторомански: Genevra) — втор град по популарноста во Швајцарија (после Цирих). Се наоѓа на југоисточниот дел од државата. Претежно е населено со французи и се наоѓа блиску француската граница. Во близината на тој град се наоѓа Женевското езеро кое важи за едно од поубавите езера во Западна Европа. Во Женева се наоѓа и едно од седиштата на Обединетите Нации, во зданието наречено „Палата на нациите“.

Светилникот во градот
Поглед на стариот град и езерото
Палатата на нациите

Стопанство

уреди

Многу мултинационални компании како Procter & Gamble, Serono, Firmenich и Givaudan имаат главни европски седишта во Женева.

Збратимени градови

уреди

Надворешни врски

уреди