Европски пат Е75 — дел од мрежата меѓународни европски патишта (Е-патишта), серија главни патишта низ Европа. Е75 започнува во Варде, Норвешка во Баренцовото Море, продолжува јужно низ Финска, Полска, Чешка, Словачка, Унгарија, Србија, Македонија, па сѐ до Ситија на островот Крит во Грција. Поголеми градови каде што минува овој пат се: Хелсинки, Гдањск, Лоѓ, Братислава, Будимпешта, Белград, Скопје и Атина.

E75 shield

E75
Информации за правецот
Должина:4 380 км
Поважни клучки
Северен крај:Варде, Норвешка
Јужен крај:Ситија, Грција
Местоположба
Земји: Норвешка
 Финска
 Полска
 Чешка
 Словачка
 Унгарија
 Србија
 Македонија
 Грција
Патна мрежа
Европска патна мрежа

Патека уреди

Нема траект до Гдиња. Најблиска алтернатива е Хелсинки - Гдањск

Галерија уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди