Оулу — (фински: Oulu) град и општина во регионот Северна Остроботнија во Финска. Тој е најнаселениот град во северна Финска и шести најнаселен град во државата. Зафаќа површина од 1,513.37 км2 и има население од 198.804 (март 2016).

Знамето на Оулу