Димитар Гешоски

(Пренасочено од Димитар Гешовски)

Димитар Гешоски (роден на 14 септември 1928 во Прилеп - починал на 28 октомври 1989 во Скопје) — театарски, филмски и телевизиски артист. Во својата богата артистичка дејност остварил над стотина театарски, телевизиски и филмски ликови.

Димитар Гешоски
Dimitar-Gesoski1.jpg
Роден 14 септември 1928
Прилеп, Македонија
Починал 28 октомври 1989)
Скопје
Националност Македонец
Познат по улогата во:
Денови на искушение
Нели ти реков
Занимање глумец

ЖивотописУреди

Димитар Гешоски учествувал во формирањето на првиот професионален драмски ансамбл во Прилеп во 1950 година. Професионалната кариера ја продолжил во Скопје како член на Драмата при Македонскиот народен театар од 1958 до 1964 година кога станал член на Драмски театар - Скопје.

Димитар Гешоски бил член на првиот изведувачки состав на Градскиот народен театар во Прилеп и бил еден од неговите најангажирани, најамбициозни и најталентирани глумци. На сцената на професионалната театарска куќа во родниот град играл скоро една деценија, по кое својата кариера ја продолжил во Скопје (Македонски Народен театар, Драмски театар и Естрада-59).

Гешоски учествувал во поголем број на театарски претстави, како: “Кралот на Бретањова’’ од Иван Цанкар, “Без вина виновник’’ од Островски, “Ружа на ветровите’’ од Шпак, “Вујко Вања’’ од Чехов, “Вејка на ветрот’’ од Коле Чашуле, “Како Џими’’, “Случајот форестер’’ од Брикли, “Заеднички стан’’ од Добричанин и многу други.

Како еден од водечките глумци на Народниот театар во Прилеп во првата негова деценија, Гешовски повремено се занимал и со режија. Ја постави комедијата „Роднини од Америка“, реализира и една куклена претстава. Освен тоа, тој бил активно вклучен и во некои други медиуми (филмот, радиото, телевизијата).

Димитар Гешоски е добитник на неколку признанија, меѓу кои и на наградата „13 Ноември“.

ФилмографијаУреди

Филмографија на глумецот Димитар Гешоски
Год. Назив Улога
1960.-те
1965. Денови на искушение Тодор Иванов (као Димче Гешевски)
1967. Мементо /
1967. Македонска крвава свадба /
1968. Планината на гневот /
1969. Време без војна /
1969. Сеништа ТВ филм /
1969. Итрата вдовица ТВ филм /
1970.-те
1970. Мртва стража ТВ филм /
1970. Вујковиот сон ТВ филм /
1972. Истрел /
1972. Настан можеби последен ТВ филм /
1973. Смилевскиот конгрес ТВ филм Анастас Лозанчев (као Димитар Гесоски)
1975. Волшебното самарче ТВ серија /
1975. Светецот од Слатина ТВ филм /
1975. Последниот ден на Мистер Порфириј ТВ филм /
1976. Најдолгиот пат Сомнителец (као Димитар Гесоски)
1975 1976. Патот кон иднината ТВ серија /
1977. Сакате ли уште едно парче торта ТВ филм
1977. Најдолгиот пат ТВ серија Сомнителец
1977. Итар Пејо ТВ серија Трајко
1977. Нели ти реков ТВ филм /
1979. Курирот на Гоце ТВ серија Томе
1980.-те
1980. Учителот ТВ филм /
1980. Оловна бригада /
1981. Црвениот коњ Пени
1981. Булки крај шините ТВ серија /
1982. Илинден ТВ серија /
1982. Тумба, тумба, дивина ТВ филм /
1982. Едно лето ТВ серија /
1984. Јуначко колено ТВ серија /
1984. Нели ти реков /
1984. Комедијанти ТВ серија Татко на наивката
1985. Трговецот од Солун ТВ филм /
1987. Трето доба ТВ серија /
1990.-те
1992. Време, живот /

НаградиУреди

  • 1966 - 13 Ноемвриска награда за камерата во филмот за Киро Билбиловски Нели ти реков
  • 1984 - ФЈИФ, Пула, Награда за најдобар плакат за Владимир Боројевиќ
  • 1984 - МФФ, Лос Ангелес, Трета награда за филмскиот плакат за Владимир Боројевиќ

Надворешни врскиУреди