Народен театар „Војдан Чернодрински“

ИсторијатУреди

Завесата на прилепскиот т.н. Градски театар (кој подоцна бил преименуван во Народен театар) првпат се кренала на 18 февруари 1950 година, со изведбата на претставата “Кир Јања” од Ј.С.Поповиќ, во режија на Аце Михајлоски.[1] Првите глумци кои несебично „гореле“, на сцената биле: Рампо Ачески, Борка Димкароски, Благоја Кепески, Борка Солески, Блага Алампиоска, Блага Батаклиева, Рада Смилеска, Маре Русеска, Владо Спиркоски, Аце Михајлоски, Нада Галеска, Цане Настоски, Димче Шилоски. Потоа, во театарот настапила генерацијата на Димче Гешоски и Кирил Жежоски.

Во 2004 година, театарот започнал да работи во состав на НУЦК „Марко Цепенков“, нопоради несоодветната сцена, повторно се вратил во старата зграда, поранешното кино на семејството Напевци. Ансамблот брои 19 глумци, од кои дел се хонорарно ангажирани.[1]

Најгледани претставиУреди

Во текот на својата работа, театарот „Војдан Чернодрински“ прикажал над 360 премиери и изиграл над 6.500 претстави, кои ги гледале над 1,5 милиони луѓе.[1] Најгледаната и најиграна, изведена стопати, е претставата „Солунски патрдии” од Миле Попоски, во режија на Коле Ангеловски. Голем успех постигнале и претставите „Силјан Штркот” според Цепенков, во режија на Бранко Ставрев, потоа „Кумови”, „Собирен центар”, „Туѓо сакаме свое не даваме”, „Колобан”, „Молам за секс” и „На два стола”. Белег во повеќедеценискот растеж на театарот дале и претставите „Спиро Црне” од Б.Р. Платнар, а во режија на Владимир Милчин, „Колобан” од Блаже Алексоски, а во режија на Љубиша Георгиески, „Арсениј” од Б.Р. Платнар, „Полковникот птица” од Христо Бојчев и „Опера за три гроша” од Брехт и двете во режија на Владо Цветановски итн. Покрај „Солунски патрдии“, и претставата „Од кол на кол“, во режија на Коел Ангеловски, ја забележала 100. изведба, со која била одбележан јубилејот 65 години од основањето на театарот.[1]

Награди и достигнувањаУреди

РепертоарУреди

2013Уреди

2012Уреди

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Театарот во Прилеп одбележа 65 години постоење“, Утрински весник, година XVI, број 4715, петок, 20 февруари 2015, стр. 14.