Смилевскиот конгрес (филм)

филм

Смилевскиот конгрес e македонски игран филм по сценарио на Славко Димевски, а во режија на Душан Наумовски.

„Смилевскиот конгрес“
РежисерДушан Наумовски
СценаристСлавко Димевски
Главни улогиДраги Костовски
Стево Спасовски
Димитар Гешовски
Јосиф Јосифовски
Мите Грозданов
Мето Јовановски
Ѓорѓи Колозов
Димче Мешковски
Кирил Псалтиров
Ратка Чоревска
Борис Чоревски
Вукан Диневски
Кирил Андоновски
Жанрдрама, историски
ДистрибутерТелевизија Скопје
Премиера1973
Времетраење?
ЗемјаСФРЈ СФР Југославија
Јазикмакедонски

Премиерата била одржана во 1973 година.

Улоги

уреди
Глумец Улога
Драги Костовски Даме Груев
Стево Спасовски Борис Сарафов
Димитар Гешоски Анастас Лозанчев
Мите Грозданов Никола Карев
Вукан Диневски Славејко Арсов
Мето Јовановски Тодор Попхристов
Димче Мешковски Никола Петров Русински
Ѓоре Ивановски Ѓорѓи Сугарев
Кирил Ристоски Васил Чакаларов
Кирил Андоновски Пандо Кљашев
Љубиша Трајковски Ѓорѓи Ќуран
Димитар Станковски Јордан Пиперката
Димитар Костов Параскев Цветков
Петре Арсовски Петар Ацев
Ѓорѓи Колозов Христо Узунов

Останати улоги  ▼

Надворешни врски

уреди