Енкибожество од сумерската митологија, подоцна познат како Еа во вавилонската митологија. Бил главен бог на градот Ериду, но подоцна култот кон него се проширил низ Месопотамија како и во Хетитите и Хуритите. Познат е како бог на занаетите (gašam); на водата, морето, и езерската вода (a, aba, ab), на интелигенцијата (gestú, буквално „уво“) и на создавањето. Бил изедначен со зенитот на Сонцето при зимскиот солстициум.[1] Неговиот свет таен број бил „40“.[2]

Богот Енки седи и држи чаша, 2004-1595 п.н.е од Насирија (јужен Ирак)

Поврзано уреди

Белешки уреди

  1. Jeremias, Alfred 1913. Handbuch der altorientalischen Geisteskultur. Leipzig. p. 74.
  2. Reallexikon der Assyriologie III, Götterzahlen. p. 500.

Наводи уреди

  • Jacobsen, Thorkild (1976) "Treasures of Darkness; A History of Mesopotamian Religion", (Yale University Press, London, New Heaven) ISBN 0-300-02291-3
  • Bottero, Jean (2004) "Religion in Ancient Mesopotamia" (University Of Chicago Press) ISBN 0-226-06718-1
  • Kramer, Samuel Noah (1998) "Sumerian Mythology: A Study of Spiritual and Literary Achievement in the Third Millennium B.C." (University of Pennsylvania Press; Revised edition) ISBN 0-8122-1047-6
  • Kramer, S.N. and Maier, J.R. (1989) "Myths of Enki, the Crafty God" (Oxford)
  • Galter, H.D. (1981) "Der Gott Ea/Enki in der akkadischen Überlieferung" (Graz)
  •   Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press. Отсутно или празно |title= (help)CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врски уреди