Јужна Риба (соѕвездие)

Јужна Риба (лат. Piscis Austrinus или Piscis Australis, PsA) — соѕвездие. Сместено е спротивно од соѕвездието Риби. На почетокот на XX век ова соѕвездие било познато и како Piscis Notius. Соѕвездието Јужна Риба е едно од 48-те соѕвездија забележани од Птоломеј. Негова најсјајна ѕвезда е Фомалхаут.

Јужна Риба
лат. Piscis Austrinus
Piscis Austrinus constellation map mk.svg
КратенкаPsA
ГенитивноPiscis Austrini
Ректасцензија22 ч.
Деклинација−30°
Површина245 (°)² (60-то)
Главни ѕвезди7
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
21
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m1
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)3
Најсјајна ѕвездаФомалхаут (α Piscis Austrinus) (1,16m)
Најблиска ѕвездаLacaille 9352
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождови?
Соседни
соѕвездија
Јарец
Микроскоп
Жерав
Вајар
Водолија
Видливо на ширина од +55° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец октомври.

Забележливи карактеристикиУреди

Фомалхаут има придружник — Фомалхаут b, која е првата вонсончева планета која е откриена благодарение на телескопот Хабл.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди