Дамата со камелии

Дамата со камелии (француски: La Dame aux camélias) - роман на францускиот писател Александар Дима (Синот) од 1848 година.

Дамата со камелии, илустација на Алфонс Муха, со ликот на глумицата Сара Бернар

Содржина

уреди

Обработки на Дамата со камелии

уреди

Темата од романот „Дамата со камелии“ била обработена и во други музички и филмски дела:

Наводи

уреди
  1. Клеопатра - балет на Василиј Медведев (Русија) - светска премиера. Скопје: Македонска опера и балет, 2016, стр. 22.