Народен театар (Битола)

НУ Битолски народен театар — македонски театар, со статус на национална установа и најстар театар во Македонија. Седиштето на театарот е во Битола.

НУ Битолски Народен Театар
Bitola 019.JPG
КратенкаБНТ
Основана14 ноевмри 1944
Типтеатар, концертна сала
Најстара зачувана плаката за претстава во Битолскиот театар. Плакатата е од 1919 година и е за претставата „Големиот Галеото“.
Глумица од Битолскиот театар во улога на Коштана во меѓувоениот период.
Членовите на Народниот театар во 1944 година

ИсторијаУреди

Битолскиот народен театар е основан на 14 ноември 1944 година, со изведбата на претставата „Ѓоре Магарески“. Првите членови и основачи на театарот биле: Јорго Цаца, Вера Вучкова, Димче Стефановски, Ацо Стефановски, Мери Бошкова, Симо Георгиевски, Славче Матевски, Георги Карев и Јован Бејко.[1] Од 1980 година, театарот работи во нов објект.

ПретставиУреди

Заклучно со ноември 2013 година, БНТ имал 526 премиери, 11.899 претстави и повеќе од 5 милиони посетители.[2] Во текот на своето постоење, Битолскиот народен театар ги има поставено следниве претстави:

НаградиУреди

 • НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Викторија Степановска за улогата на Кети во претставата „Далај Лама“, на 43. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.[6]
 • НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Ансамблот на Народен Театар - Битола за кореографија и сценски движења во претставата „Црна се чума зададе“, на 44. Македонски театарски фестивалВојдан Чернодрински“ - Прилеп [7]
 • НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР "ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ" на Филип Мирчевски во претставата „Црна се чума зададе“, на 44. Македонски театарски фестивалВојдан Чернодрински“ - Прилеп [7]
 • НАГРАДА ЗА МУЗИКА  на Марјан Неќак во претставата „Црна се чума зададе“, на 44. Македонски театарски фестивалВојдан Чернодрински“ - Прилеп [7]
 • НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Ратка Чоревска на 45. Македонски театарски фестивалВојдан Чернодрински“ - Прилеп [8]
 • НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Огнен Дранговски , за улогата на Аљоша во претставата „Браќа Карамазови“ на 45. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп [9]
 • НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА  на Андреј Хинг  за драматизација на текстот во претставата „Браќа Карамазови“ на 45. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп [9]
 • НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓорески за рекламниот материјал од претставата „Браќа Карамазови“ на 45. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп [9]
 • НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Сергеј Светозарев за претставата „Травничка Хроника“, на 48. Македонски театарски фестивалВојдан Чернодрински“ - Прилеп
 • НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев за претставата „Травничка Хроника“, на 48. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп [10]
 • НАГРАДА „Ристо Шишков“, на Борис Чоревски, за споредна улога во претставата „Обична приказна“.[11]
 • НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Валентина Грамосли, за улогата на госпоѓа Елвстед во претставата „Хеда Габлер“, на 49. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.[12]
 • НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицески за костимите во претставата „Иванов“ на 50. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.[13]
 • НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев, за сценографијата на претставата „Иванов“, на 50. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп [13]
 • НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Митко Апостоловски , за улогата на Шабељски во претставата „Иванов“ на 50. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.[13]
 • НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ГЛАВНА УЛОГА на Катерина Аневска, за улогата на Ана Боленин во претставата „Кралски игри“, на 51. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.[14]
 • НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев, за сценографијата на претставата „Кралски игри“, на 51. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.[14]
 • НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ ВО ЦЕЛИНА , за претставата „Кралски игри“, на 51. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.[14]
 • Награда за животно дело "Војдан Чернодрински" за Борис Чоревски

ГлумциУреди

НаводиУреди

 1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2008-12-30. Посетено на 2014-03-12.
 2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2014-03-12.
 3. „Премиера на Каренина - македонскиот женски Хамлет на Пројковски“, Дневник, број 5629, година XVIII, петок, 28 ноември 2014, стр. 23.
 4. „Библиски ликови на сцената на битолскиот театар“, Дневник, година XIX, број 5704, сабота, 28 февруари 2015, стр. 20.
 5. „Идејата е „Тајното оружје“ на Битолскиот театар“, Дневник, година XIX, број 5862, петок, 11 септември, стр. 21.
 6. http://www.mtf.com.mk/2008/mk/nagradi.php
 7. 7,0 7,1 7,2 http://www.mtf.com.mk/2009/mk/nagradi.php
 8. http://www.mtf.com.mk/2010/mk/z_delo.php#Ratka
 9. 9,0 9,1 9,2 http://www.mtf.com.mk/2010/mk/nagradi.php
 10. http://www.mtf.com.mk/2013/mk/nagradi.php
 11. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2014-04-01. Посетено на 2014-06-20.
 12. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2014-06-17. Посетено на 2014-06-20.
 13. 13,0 13,1 13,2 http://www.patokazmagazin.com.mk/vesti/elektra-na-mnt-najdobra-pretstava-na-50-tiot-mtf-vojdan-chernodrinski[мртва врска]
 14. 14,0 14,1 14,2 „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2016-06-19. Посетено на 2016-08-08.