1880 во уметноста

Во 1880 година во уметноста се случиле некои значајни настани.  

Години во уметноста
Поврзани теми од периодот

НастаниУреди

Награди и признанијаУреди

ДелаУреди

 
Белфорскиот лав од Бартолди
 
Томас Икинс - Мајско утро во паркот
 
Виктор Васнецов - Летечкиот килим
 
Марија Башкирцева - Автопортрет
 
Арнолд Беклин - Остров на мртвите
 
Елизабета Томпсон - Одбраната на Рорк-Дрифт

РодениУреди

ПочинатиУреди

НаводиУреди

  1. „Impressionist Exhibitions in Paris (1874-86)“. Encyclopedia of Art History. Посетено на 2015-06-17.