Ирци (ирски: Muintir na hÉireann, na hÉireannaigh, na Gaeil, англиски: Irish people) се етничка група во Западна Европа, која потекнува од Ирска. Етничките Ирци живеат во повеќе земји на западот, а најмногу во англофонските (Ирска, Велика Британија, САД, Канада, Австралија). Во САД живее приближно 10 пати повеќе население од ирско потекло, отколку во Ирска. Ирците најчесто се идентификуваат како наследници на Келтите, иако многу мал дел од нив денес го зборуваат Ирскиот јазик (Gaeilge) кој припаѓа во групата Келтски јазици и се дели на повеќе дијалекти - јужен, западен и северен. Под влијание на Викинзите и Англичаните, Ирците во Република Ирска денес зборуваат варијанта на Англискиот јазик кој се нарекува Ирско-Англиски (Irish-English). Ирците се едни од првите народи во Европа кои почнале да користат презимиња. Специфични и општопознати се ирските презимиња кои започнуваат со О', на пример О'Конор, О'Брајан (O'Connor, O'Brien), со значење внук на... или потомок на... или Мек, на пример Мекарти, Мекдоналдс (McCarthy, McDonald's), со значење син на... Овие презимиња се еквивалент на Македонските - ски и ов. Бројот на Ирците во Република Ирска денес изнесува околу 4,5 милиони.

Ирци
Вкупен број
80.000.000[1]
Подрачја со значајно население
 Ирска 4.500.000
 САД36.495.800[2]
 Обединето Кралство6.000.000 (25%+ со ирско потекло)[3]
 Канада4.354.155[4]
 Австралија5.900.000[5]
 Аргентина1.000.000[6]
 Мексико600.000[7]
 Чиле120.000
 Германија35.000
 Франција20.000 – 24.000
 Холандија11.308
Јазици
ирски, англиски, шкотски, шелта
Вероисповед
римокатолици (мнозинство), презвитеријанство, Црква на Ирска, Методистичка црква на Ирска, (исто така види Религија во Ирска)
Сродни народи
Шкотланѓани, Англичани

Во Обединетото Кралство живеат 800.000 луѓе родени во Ирска, а околу 14.000.000 луѓе тврдат дека имаат ирско потекло.[8]

Наводи уреди

  1. The island history, discoverireland.com
  2. American FactFinder, United States Census Bureau. „U.S. Census Bureau, 2007“. Factfinder.census.gov. Архивирано од изворникот на 2012-01-07. Посетено на 2010-05-30.
  3. „One in four Britons claim Irish roots“. BBC News. 2001-03-16. Посетено на 2010-03-28.
  4. „Ethnocultural portrait of Canada“. Statistics Canada. 2006. Архивирано од изворникот на 2008-05-31. Посетено на 2008-07-04.
  5. The 2006 Australian Census Архивирано на 22 јули 2008 г. reports 1.9 million people of Irish ancestry in the 2001 Census. Up to two ancestries could be chosen. Recent increases in the number who identify as Australian suggest that this number is an underestimate of the true number with Irish ancestry. With that being said, the number claiming Irish ancestry from the previous census actually more than doubled. One reason, an improved image of what it means to be Irish according to the census experts, making Australians more proud to state their Irish ancestry. Also the Australian Embassy in Dublin states that up to 30 percent of Australians have some degree of Irish ancestry. There are some Irish which have made themselves very famous, such as : Kyran O'Neill -ETC-[1].
  6. An Irish Argentine in the Easter Rising
  7. „Irish Mexican – Wikipedia, the free encyclopedia“. En.wikipedia.org. Посетено на 2010-03-28.
  8. Bowcott, Owen (2006-09-13). „More Britons applying for Irish passports | UK news | guardian.co.uk“. London: Guardian. Посетено на 2009-12-31.