15 април (починале)

1446  Филипо Брунелески — италијански архитект, основоположник на ренесансната архитектура.
1764  Мадам де Помпадур — љубовница на Луј XV.
1765  Михаил Ломоносов — руски научник, писател, академик и енциклопедист.
1865  Абрахам Линколн — шеснаесеттиот претседател на САД.
1927  Гастон Леру — француски новинар и писател.
1931  Андон Тошев Стојанов — македонски револуционер, познат како Дончо Штипјанчето.
1942  Роберт Музил — австриски писател.
1944  Џовани Џентиле — италијански неохегелијански идеалистички филозоф и политичар.
1967  Тотоиталијански глумец.
1972  Френк Најт — американски економист.
1980  Ванчо Николески — македонски писател.
1980  Жан Пол Сартр — француски филозоф и писател.
1986  Жан Жене — француски писател.
1990  Грета Гарбо — шведска глумица.
1992  Александар Матковски — прв доктор на историски науки од Македонија и прв историчар-ориенталист.
1997  Иван Пухан — еден од основачите на Правниот факултет во Скопје.
2000  Јонче Христовскипејач, композитор и текстописец на народна музика.
2020  Ли Кониц — американски џез-музичар.