Мадам де Помпадур

Жана Поасон попозната под псевдонимот Мадам де Помпадур (29 декември 1721 во Париз - 15 април 1764 во Париз), жената што се прочула со својата убавина и смислата за хумор, во Версајската палата се вселила како љубовница на Луј XV. Ентузијастички ги поддржувала уметничките и интелектуалните потфати на своите современици.[1]

Мадам де Помпадур

Надворешни врски Уреди

Наводи Уреди

  1. Историја - сеопфатен визуелен водич - Адам Харт-Дејвис, Скопје 2009