12 август (починале)

список на статии на Викимедија
30 п.н.е.  Клеопатра VII — последен владетел на стар Египет од Птоломејската династија.
1648  Ибрахим Iотомански султан.
1689  Инокентиј XIримски папа.
1827  Вилијам Блејканглиски поет, визионер, сликар и печатар.
1848  Џорџ Стивенсонанглиски пронаоѓач, познат како „татко на железницата“.
1900  Вилхелм Штајницавстриски шаховски велемајстор, првиот официјален светски шаховски првак.
1920  Јон Драгумис — грчки дипломат.
1952  Ицик Фефер — советски поет.
1952  Давид Хофштајн — советски поет.
1952  Давид Бергелсонсоветски поет.
1952  Перец Маркиш — советски поет.
1952  Лајб Квитко — советски поет.
1955  Томас Мангермански писател, добитник на Нобеловата награда во 1929 година.
1956  Џанпјеро Комби — италијански фудбалер.
1982  Хенри Фондаамерикански глумец.
1988  Жан Мишел Баскија — француски глумец.
1989  Вилиjам Шокли — американски физичар — пронаоѓач на транзисторот и добитник на Нобеловата награда.
1992  Џон Кејџ — американски композитор, теоретичар и писател.
2014  Лорен Бекол — американска филмска глумица.
2022  Клаудио Гарела — италијански фудбалски голман.