Петар Костов

македонски револуционер

Петар Костовмакедонски раскажувач, романописец и драмски автор.[1]

Животопис уреди

Костов е роден во Битола на 16 мај 1928 година - починал во Скопје на 24 февруари 2013 година. Завршил Економски факултет во Скопје. Работел во Македонската радио-телевизија. Член на ДПМ од 1971 година. Автор е на книгите: Мува (драма, 1969) Пак кукуригаат црвените петли (роман, 1971), Бог да го прости Чарли (раскази, 1973), Кулата (роман, 1980), За водата, виното и Анѓелија (раскази, 1983), Пеењето продолжува (драма, 1983), Свеќа за архиепископот Методиј (драма, 1985), Чиновници, љубовници, поети, бунтовници (раскази, 1988), Кралот од Куманово (роман, 1989), Канарката жолтка (роман, 1992), Шејтан и орел(роман, 1993), Црвен дожд (роман, 1997)[2],[3].

Наводи уреди

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 126.
  2. Петар Костов
  3. Петар Костов