Список на владетели на Виртемберг

список на статии на Викимедија

Оваа статија ги наведува грофовите, војводите, кнезовите избирачи и кралевите кои владееле со различни територии наречени Виртемберг од почетокот на Грофовијата Виртемберг во 11 век до крајот на Кралството Виртемберг во 1918 година.

Монархија на Виртемберг
Поранешна монархија
Кралски грб
Прв владетел Конрад I (како Гроф)
Последен владетел Вилхелм II (како Крал)
Звање Неговото Височество
Прогласил Наследно
Монархијата започнала 1081
Монархијата завршила 30 ноември 1918
Сегашни претенденти Карл, војвода на Виртемберг

Грофови и војводи на Виртемберг уреди

Слика Име Владеење Посед Сопружник Забелешки
Конрад I

Konrad I (?–1122)

1099-1122 Грофовија Виртемберг Непознат Се смета за основач на династијата Виртемберг.
Конрад II

Konrad II (?–1143)

1122-1143 Грофовија Виртемберг Хаделвиг Мајката на Конрад, Луитгард од Беутелсбах, била сестра на неговиот претходник Конрад I. Служел како маршал на Швабија и застапник на градот Улм, а поседувал голем имот во долините на Некар и Ремс. Поради сличноста на семејниот грб на грофовите од Веринген со грофовите на Виртемберг, се верува дека тој припаѓал на семејството на грофовите на Веринген.
Лудвиг I

Ludwig I (1098–1158)

1143-1158 Грофовија Виртемберг Непознат

барем едно дете

Се претпоставува дека бил застапник на манастирот Денкендорф.
Лудвиг II

Ludwig II (1137–1181)

1158-1181 Грофовија Виртемберг Вилибирг од Кирхберг

2 деца

Хартман

Hartmann (1160–1240)

1181-1240 Грофовија Виртемберг Непознат

без деца

Синовите на Лудвиг II, владееле заедно од 1194 година. Хартман ги наследил имотите на Веринген преку неговиот брак. Децата на Хартман основале гранка на грофови на Грининген-Ландау.
Лудвиг III

Ludwig III (1166–1241)

1194-1241 Грофовија Виртемберг Непознат

4 деца

  Улрих I Основачот

Ulrich I (1226–1265)

1241-1265 Грофовија Виртемберг Мехтилд од Баден

3 деца

Агнеса од Шлезиен-Лигниц

1 дете

Внук на Хартман I, преку неговиот син Херман.
Улрих II

Ulrich II (1254–1279)

1265-1279 Грофовија Виртемберг Непознат
  Еберхард I Славниот

Eberhard I (1265–1325)

1279-1325 Грофовија Виртемберг Непознат

2 деца

Маргарет од Лорен

1 дете

Ирменгард од Баден

3 деца

  Улрих III

Ulrich III (1286–1344)

1325-1344 Грофовија Виртемберг Софија од Пфирт

2 деца

  Еберхард II

Eberhard II (1315–1392)

1344-1392 Грофовија Виртемберг Елизабет фон Хенеберг-Шлејзинген

2 деца

Синови на Улрих III, владееле заеднички. Улрих IV обично бил во сенка на неговиот постар брат Еберхард II. Поради тоа, тој привремено се стремел кон поделба на грофовијата, што го мотивирало Еберхард да го принуди својот брат да потпише договор со кој се утврдила неделивоста на грофовијата на 3 декември 1361 година. На 1 мај 1362 година, Улрих IV се откажал од своето учество во власта на грофовијата.
  Улрих IV

Ulrich IV (1315–1366)

1344-1362 Грофовија Виртемберг Катарина фон Хелфенштајн

без деца

  Еберхард III Климент

Eberhard III (1364–1417)

1392-1417 Грофовија Виртемберг Антонија Висконти

3 деца

Елизабета од Нирнберг

1 дете

Внук на Еберхард II, преку неговиот син Улрих. Неговото владеење било забележано со политика на зачувување на мирот со склучување сојузи со соседните кнежевства и царски градови. Примерите се сојузи со 14 горно-швабски градови, склучени на 27 август 1395 година и сојузот на Марбах во 1405 година.
  Еберхард IV Помладиот

Eberhard IV (1388–1419)

1417-1419 Грофовија Виртемберг Хенриета од Мемпелгард

3 деца

Учествувал во власта од 1407 година, а владеел во Монбелијар со неговата сопруга од 1409 година.
Регентство на Хенриета, грофица од Монбелијар (1419-1433) Синови на Еберхард IV, владееле со нивната мајка како регент до 1433 година. Во 1442 година се согласиле да ја поделат грофовијата на два дела. Лудвиг, исто така, го наследил Монбелијар од неговата мајка во 1444 година, го преуредил Урах во негова резиденција и спроведувал активна политика за зајакнување на манастирите на својата територија. Улрих го наследил Штутгарт.
Лудвиг I

Ludwig I (1412–1450)

1419-1442 Грофовија Виртемберг Мехтилд од Пфалц

5 деца

1442-1450 Виртемберг-Урах
  Улрих V Саканиот

Ulrich V (1413–1480)

1419-1442 Грофовија Виртемберг Маргарет од Кливс

1 дете

Елизабета од Баварија-Ландшут

5 деца

Маргарет од Савој

3 деца

1442-1480 Виртемберг-Штутгарт
Договорот од Ниртинген ја поделил Грофовијата Виртемберг на две посебни линии. Виртемберг-Штутгарт, кој ги содржел северните и источните делови на старата грофовија, со главен град Штутгарт; и Виртемберг-Урах, кој ги содржел јужните и западните делови, со главен град Урах.
Регентство на Еберхард V, гроф на Виртемберг-Штутгарт (1450-1453)
Лудвиг II

Ludwig II (1439–1457)

1450-1457 Виртемберг-Урах Неженет
Договорот од Минсинген повторно ги обединил двете одделни линии под Еберхард V во 1482 година. Еберхард ја добил титулата војвода во 1495 година.
  Еберхард V и I Брадестиот

Eberhard V & I (1445–1496)

1457-1482 Виртемберг-Урах Барбара Гонзага

1 дете

Ја обединил грофовијата Виртемберг под негово владеење на 14 декември 1482 година. Неговата титула била подигната во војвода во 1495 година. Тој не оставил потомци, а војводството преминало грофот на Штутгарт.
1482-1495 Грофовија Виртемберг
1495-1496 Војводство Виртемберг
  Хајнрих

Heinrich (1448–1519)

1473-1482 Виртемберг-Монбелијар Елизабета од Цвајбрикен-Бич

1 дете

Ева од Салм

2 деца

Урахскиот договор од 1473 година му ја доделил грофовијата Монбелијар и другите поседи на Виртемберг на левиот брег на Рајна на Хајнрих. Во текот на спорот помеѓу војводата Чарлс Храбриот од Бургундија и царот Фридрих III, Чарлс го зел Хајнрих заробеник во 1474 година. Заробеништвото траело до 1477 година, а Хајнрих бил третиран многу лошо, наводно вклучувајќи и лажна егзекуција. По смртта на неговиот татко во 1480 година, Хајнрих го побарал поседот Виртемберг-Штутгарт. Тој не успеал и во Договорот од Рајхенвајер од 1482 година, му ја дал грофовијата Монбелијар на својот брат, Еберхард II.
Монбелијар бил припоен кон Виртемберг
  Еберхард VI и II

Eberhard VI & II (1447–1504)

1480-1482 Виртемберг-Штутгарт Елизабета од Бранденбург

без деца

Соборен од грофот Урах, кој повторно ги обединил двете половини од грофовијата, тој подоцна добил суверенитет над целиот Виртемберг како војвода Еберхард II. Но, набргу наидел на проблеми со благородништвото, кое го обезвластило, работејќи во тесна соработка со Максимилијан I, светиот римски цар. Тој побегнал во Улм, но бидејќи не нашол поддршка, бил принуден да ја прифати арбитражата за Хорб во 1498 година, која го соборила и протерала, во замена за годишна пензија од 6.000 гулдени.
1496-1498 Војводство Виртемберг
Регентство на сталежите на царството (1498-1503) Син на Хајнрих и внук на Еберхард II. Неговото рано владеење било неприфатливо обележано поради неговата екстраваганција и угнетувачки методи. Тој бил протеран од Виртемберг по скандалозна љубовна врска и убиство, а неговото војводство било продадено на царот Карло V. Неговото враќање на власт во 1534 година било помогнато од сојузниците Филип од Хесен и Франц I од Франција, но под услов да биде под австриска власт. По повторното стапување на власт, ги спровел реформираните доктрини на Лутер и Цвингли и го запленил црковниот имот. Починал во 1550 година, а го наследил неговиот син Кристоф.
  Улрих

Ulrich (1487–1550)

1498-1519

1534-1550

Војводство Виртемберг Сабина од Баварија

2 деца

Виртемберг припоен кон Австрија: 1519-1534
  Ѓорѓи I

Georg I (1498–1558)

1526-1534

1553-1558

Виртемберг-Монбелијар Барбара од Хесен

3 деца

Син на Хајнрих и внук на Еберхард II. Тој бил сменет од неговиот полубрат Улрих, а титулата му била вратена само под неговиот внук Кристоф.
Монбелијар бил припоен кон Виртемберг во 1534 година и повторно станал независен во 1542 година
  Кристоф

Christoph (1515–1568)

1542-1553 Виртемберг-Монбелијар Ана Марија од Бранденбург-Ансбах

12 деца

Ја реорганизирал целата управа на црквата и државата. Го реформирал и поддржал и образовниот систем. Исто така, го реконструирал Алтес Шлос во Штутгарт и бил домаќин на многу прослави.
1550-1568 Војводство Виртемберг
Регентство на Ана Марија од Бранденбург-Ансбах, Ѓорѓи Фридрих, Маркгроф на Бранденбург-Ансбах и Карл II, Маркграв од Баден-Дурлах (1568-77) и Волфганг, гроф Палатин од Цвајбрикен (1568-69) Не оставил потомци, а војводството преминало на неговиот брат Фридрих I.
  Лудвиг Побожниот

Ludwig III (1554–1593)

1568-1593 Војводство Виртемберг Доротеа Урсула од Баден-Дурлах

без деца

Урсула од Велденц

без деца

  Фридрих I

Friedrich (1557–1608)

1558-1593 Виртемберг-Монбелијар Сибила од Анхалт

15 деца

1593-1608 Војводство Виртемберг
Монбелијар бил припоен кон Виртемберг во 1593 година
  Јован Фридрих

Johann Friedrich (1582–1628)

1608-1628 Војводство Виртемберг Барбара Софи од Бранденбург

9 деца

Го вратил уставот и советите укинати од неговиот татко. По поделбата во 1617 година, и како најстар, го задржал главното војводство Виртемберг
  Лудвиг Фридрих

Ludwig Friedrich (1586–1631)

1617-1631 Виртемберг-Монбелијар Елизабет Магдалена од Хесен-Дармштат

3 деца

Ана Елеонора од Насау-Вајлбург-Сарбрикен

3 деца

Син на Фридрих I, по поделбата во 1617 година го добил Монбелијар.
  Фридрих Ахил

Frederick Achilles (1591–1631)

1617-1631 Виртемберг-Нојенштад Неженет Синот на Фридрих I, по поделбата во 1617 година го добил Нојенштад. По неговата смрт, војводството накратко било реанектирано во главното војводство Виртемберг пред да биде прераспределено на неговиот внук.
Нојенштад се споил во Виртемберг во 1631 година
  Јулиј Фридрих

Julius Friedrich (1588–1635)

1617-1635 Виртемберг-Вајлтинген Ана Сабина фон Шлезвиг-Холштајн-Сондербург

9 деца

Син на Фридрих I, по поделбата во 1617 година го добил Вајлтинген.
Регентство на Лудвиг Фридрих, војвода на Виртемберг-Монтбелијар (1628-31) и Јулиј Фридрих, војвода на Виртемберг-Вајлтинген (1631-33) По големиот пораз на трупите на Виртемберг во битката кај Нордлинген на 6 септември 1634 година, Виртемберг бил сериозно ограбен и разурнат. Еберхард побегнал во Стразбур, додека многу територии веќе биле предадени од страна на царот на други семејства за да се поттикне католицизмот во регионот. Војводството Виртемберг било обновено по долги преговори што резултирале со Вестфалскиот мир од 1648 година, а поради последиците од војната, сиромаштијата, гладот и бубонската чума, го намалило населението од 350.000 во 1618 година на 120.000 во 1648 година.
  Еберхард III

Eberhard III (1614–1674)

1628-1674 Војводство Виртемберг Ана Катарина од Салм-Кирбург

14 деца

Марија Доротеја Софи од Етинген-Етинген

11 деца

Регентство на Ѓорѓи II, ландграв од Хесен-Дармштат и Јулиј Фридрих, војвода на Виртемберг-Вајлтинген (1631-38) Не оставил потомци. Војводството преминало на неговиот брат Ѓорѓи.
Леополд Фридрих

Leopold Frederick (1624–1662)

1631-1662 Виртемберг-Монбелијар Сибила од Виртемберг

без деца

Родерик

Roderick (1618–1651)

1635-1651 Виртемберг-Вајлтинген Неженет Починал без потомци. Војводството преминало на неговиот помлад брат Манфред.
  Силвиј I Нимрод

Silvius I Nimrod (1622–1664)

1647-1664 Виртемберг-Оелс Елизабет Мари, војвотката од Оелс

7 деца

Син на Јулиј Фридрих, преку брак го стекнал војводството Оелс.
  Фридрих

Friedrich (1615–1682)

1649-1682 Виртемберг-Нојенштад Клара Аугуста од Бранзвик-Линебург

12 деца

Син на Јован Фридрих, тој го добил војводството Нојенштат по смртта на неговиот вујко.
Манфред

Manfred (1626–1662)

1651-1662 Виртемберг-Вајлтинген Јулијана од Олденбург

3 деца

Ѓорѓи II

Georg II (1626–1699)

1662-1676

1679-1680

1697-1699

Виртемберг-Монбелијар Ана од Колињи

8 деца

Под негово владеење Французите двапати ги окупирале неговите земји.
Монбелијар окупиран од Франција: 1676-1679, 1680-1697
Фридрих Фердинанд

Frederick Ferdinand (1654–1705)

1662-1705 Виртемберг-Вајлтинген Елизабета од Виртемберг-Монбелијар

3 деца

Не оставил преживеани машки потомци, а војводството било повторно припоено на главното војводство Виртемберг
Вајтлинген бил припоен кон Виртемберг во 1705 година
  Силвиј II Фридрих

Silvius II Frederick (1651–1697)

1664-1697 Виртемберг-Оелс Елеонора Шарлот од Виртемберг-Монбелјард

7 април 1673

Олешница

без деца

  Вилијам Лудвиг

Wilhelm Ludwig (1647–1677)

1674-1677 Војводство Виртемберг Магдалена Сибила од Хесен-Дармштат

6 ноември 1673

Дармштат

4 деца

Починал неочекувано на 30-годишна возраст од срцев удар.
  Фридрих Карл

Friedrich Karl (1652–1697)

1677-1697 Виртемберг-Винентал Елеонора Јулијана од Бранденбург-Ансбах

31 октомври 1682

Ансбах

7 деца

Синот на Еберхард III, го основал новото Војводство Винентал.
Регентство на Магдалена Сибила од Хесен-Дармштат (1677-1693) За своето време, Еберхард Лудвиг бил многу толерантен владетел, вообичаено забележан од современите научници како „просветлен“. Не оставил преживеани потомци, и на тој начин главната линија исчезнала. Војводството преминало во огранокот Винентал.
  Еберхард Лудвиг

Eberhard Ludwig (1676–1733)

1677-1733 Војводство Виртемберг Јохана Елизабет од Баден-Дурлах

6 мај 1697

Базел

1 дете

  Фридрих Август

Friedrich August (1654–1716)

1682-1716 Виртемберг-Нојенштад Албертин Софи Естер од Еберштајн

9 февруари 1679

15 деца

Не оставил преживеани машки потомци. Војводството преминало на неговиот брат.
  Карл Александар

Karl Alexander (1684–1737)

1697-1733 Виртемберг-Винентал Мари Огист од Турн

1 мај 1727

Франкфурт на Мајна

6 деца

Претходно служел како регент на Кралството Србија (1720–33). Во 1733 година, го наследил главното Војводство Виртемберг.
1733-1737 Војводство Виртемберг
  Кристијан Улрих I

Christian Ulrich I (1652–1704)

1697-1704 Виртемберг-Оелс Ана Елизабет од Анхалт-Бернбург

13 март 1672

Бернбург

7 деца

Сибила Марија од Саксо-Мерзебург

27 октомври 1683

Доберлуг-Кирххајн

7 деца

Софи Вилхелмин од Источна Фризија

4 февруари 1695

Хамбург

1 дете

Софи од Мекленбург-Гистров

6 декември 1700

Гистров

без деца

Леополд Еберхард

Leopold Eberhard (1670–1723)

1699-1723 Виртемберг-Монбелијар Ен-Сабине Хедвигер

јуни 1695

4 деца

Елизабет Шарлот Кири

1718

6 деца

Немал легитимни потомци, а по неговата смрт округот бил припоен кон Виртемберг.
Монбелијар бил припоен кон Виртемберг во 1723 година
  Карл Фридрих II

Karl Friedrich II (1690–1761)

1704-1744 Виртемберг-Оелс Сибила Шарлот Џулијан од Виртемберг-Вајлтинген

21 април 1709

без деца

Абдицирал во корист на неговиот внук, Карл Кристијан Ердман. Немал потомци.
  Кристијан Улрих II

Christian Ulrich II (1691–1734)

1704-1734 Виртемберг-Вилхелминорт Филипа Шарлот од Редерн-Крапиц

13 јули 1711

6 деца

  Карл Рудолф

Carl Rudolf (1667–1742)

1716-1742 Виртемберг-Нојенштад Неженет Не оставил преживеани машки потомци. Војводството го наследил неговиот брат.
Нојенштад бил припоен кон Виртемберг во 1742 година
Регентство на Карл Рудолф (војвода на Виртемберг-Нојенштад) (1737-38) и Карл Фридрих II (војвода на Виртемберг-Оелс) (1738-46)
  Карл Евгениј

Carl Eugen (1728–1793)

1733-1793 Војводство Виртемберг Елизабета Фридерике Софи од Бранденбург-Бајројт

26 септември 1748

Бајројт

1 дете

Мари Софи Вилхелмин од Солмс-Лаубах

10/11 јануари 1785

без деца

  Карл Кристијан Ердман

Karl Christian Erdmann (1716–1792)

1744-1792 Виртемберг-Вилхелминорт Мари Софи Вилхелмин од Солмс-Лаубах

8 април 1741

Лаубах

3 деца

1744-1792 Виртемберг-Оелс
Оелс бил припоен кон Војводството Бранзвик-Линебург
  Лудвиг Евгениј

Ludwig Eugen (1731–1795)

1793-1795 Војводство Виртемберг Софија Албертин

(в. 10/11 јануари 1785)

3 деца

  Фридрих Евгениј

Friedrich Eugen (1732–1797)

1795-1797 Војводство Виртемберг Фридерике од Бранденбург-Швед

29 ноември 1753

12 деца

  Фридрих II

Friedrich I (1754–1816)

1797-1803 Војводство Виртемберг Аугуста од Бранзвик-Волфенбител

15 октомври 1780

Брауншвајг

4 деца

Шарлот

18 мај 1797

Лондон

без деца

Во 1803 година, бил издигнат како изборен кнез на Светото Римско Царство, а во 1806 година се издигнал како крал, со одобрение на Наполеон Бонапарта.

Изборни кнезови на Виртемберг 1803–1806 уреди

Во 1803 година, војводата на Виртемберг бил подигнат на ранг на изборен кнез на Светото Римско Царство. Во 1806 година, Царството било распуштена, а избирачот на Виртемберг станал независен монарх со титула крал.

Слика Име Владеење Забелешки
  Фридрих I

Friedrich I (1754–1816)

1803-1806 Првиот и единствен изборен кнез на Виртемберг.

Кралеви на Виртемберг 1806–1918 уреди

Светото Римско Царство се распаднало во 1806 година по поразот од Наполеон. Изборниот кнез на Виртемберг, сојузник на Наполеон I, по распадот на Царството станал владетел на независното Кралство Виртемберг во 1806 година.

Слика Име Владеење Забелешки
  Фридрих I

Friedrich I (1754–1816)

1806-1816 Прв крал на Виртемберг.
  Вилхелм I

Wilhelm I (1781–1864)

1816-1864 Син на Фридрих I.
  Карл I

Karl I (1823–1891)

1864-1891 Син на Вилхелм I. Станал подреден владетел во Германската Империја по обединувањето на Германија во 1871 година.
  Вилхелм II

Wilhelm II (1848–1921)

1891-1918 Внук на Карл I, Последниот крал на Виртемберг. Абдициран во Ноемвриската револуција од 1918-1919 г.

Поради недостиг на машки наследници според Салиски закон, по смртта на Вилхелм II во 1921 година, кралската куќа морала да се врати кај потомците на Фридрих II Евгениј (владеел 1795–97). Линијата на војводата од Урах била исклучена поради моргански брак уште во 1800 година од страна на неговиот предок војводата Вилхелм, и затоа наследството се префрлило на помладата гранка на Алтсхаузен.

Друг моргански потомок на Фридрих II Евгениј била Марија од Тек (1867–1953), која се омажила за британскиот крал Џорџ V кога тој бил војвода од Јорк.