Карл Кристијан Ердман (војвода на Виртемберг-Оелс)

Карл Кристијан Ердман (германски: Karl Christian Erdmann; 26 октомври 1716, во Вилхелминорт во близина на Бернштат – 14 декември 1792, во Олешница) — војвода на Виртемберг-Оелс.

Карл Кристијан Ердман
Војвода на Виртемберг-Оелс
На престол1744-1792
ПретходникКарл Фридрих II
НаследникНема
Војвода на Виртемберг-Вилхелминорт
На престол1744-1792
ПретходникКристијан Улрих II
НаследникНема
Роден(а)26 октомври 1716
Вилхелминорт
Починал(а)14 декември 1792
Олешница
СопружникМари Софи Вилхелмин од Солмс-Лаубах
Полно име
македонски: Карл Кристијан Ердман
германски: Karl Christian Erdmann
ДинастијаДинастија Виртемберг
ТаткоКристијан Улрих II
МајкаФилипа Шарлот од Редерн-Крапиц

Тој бил единствениот син на Кристијан Улрих II, војвода на Виртемберг-Вилхелминенорт и неговата сопруга, грофицата Филипа Шарлот од Редерн-Крапиц.

Во 1755 година тој бил еден од четиринаесетте благородници кои го основале Редот на Свети Јоаким.