Еберхард II (гроф на Виртемберг)

Еберхард II (германски: Eberhard; 1315 – 15 март 1392 во Штутгарт) — гроф на Виртемберг, кој владеел од 1344 до 1392 година. Еберхард II бил син на грофот Улрих III и Софија од Пфирт. Се оженил со грофицата Елизабет фон Хенеберг-Шлејзинген на 17 септември 1342 година.

Еберхард II
Гроф на Виртемберг
На престол1344-1392
ПретходникУлрих III
НаследникЕберхард III
Роден(а)1315
Починал(а)15 март 1392
Штутгарт
СопружникЕлизабет фон Хенеберг-Шлејзинген
Полно име
македонски: Еберхард
германски: Eberhard
ДинастијаДинастија Виртемберг
ТаткоУлрих III
МајкаСофија од Пфирт

Еберхард владеел заеднички со својот брат Улрих IV. Улрих обично бил во сенка на неговиот постар брат Еберхард. Поради тоа, тој привремено се стремел кон поделба на грофовијата, што го мотивирало Еберхард да го принуди својот брат да потпише договор со кој се утврдила неделивоста на грофовијата на 3 декември 1361 година. На 1 мај 1362 година, Улрих се откажал од своето учество во власта на грофовијата.