Кралство Виртемберг

Кралство Виртемберг (германски: Königreich Württemberg) — германска држава која постоела од 1805 до 1918 година, сместена во областа која денес е Баден-Виртемберг. Кралството го наследило Војводството Виртемберг, кое постоело од 1495 до 1803 година и Изборното Кнежевство Виртемберг, кое постоело од 1803 до 1805 година. Пред 1495 година, Виртемберг бил област во поранешното Војводство Швабија, кое се распаднало по смртта на војводата Конрадин во 1268 година. Кралството се граничело со Кралството Баварија на исток и југ, со Големото Војводство Баден на север, запад и југ. Јужниот дел ја опкружуваше пруската провинција Хоенцолерн на повеќето нејзини страни и го допираше Боденското Езеро.

Кралство Виртемберг
Königreich Württemberg
Конфедеративна држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–66)
Федеративна држава на Германско Царство
(1871–1918)

 

1805–1918
Знаме Грб
Кралството Виртемберг (зелено) во рамките на Германската Империја (темно сива) во 1871 година
Главен град Штутгарт
Јазици Германски,
Швабски дијалект
Вероисповед Протестантство,
Римокатоличка црква
Уредување Уставна монархија
Крал
 -  1805–1816 Фридрих I
 -  1816–1864 Вилијам I
 -  1864–1891 Чарлс I
 -  1891–1918 Вилијам II
Министер-претседател
 -  1821–1831 Кристијан Фридрих фон Ото
(прв)
 -  1918 Теодор Готфрид Лиешинг
(последен)
Законодавство Парламент на Виртемберг
Историски период Наполеонови војни / Прва светска војна
 -  Основана 26 декември 1805
 -  Обединување на Германија 18 јануари 1871
 -  Германска револуција 30 ноември 1918
 -  Распадната 30 ноември 1918
Површина
 -  1910 19508 км²
Население
 -  1910 2437574 
     Густина 125 жит/км²
Валута Виртембергшки гулден,
(1857–1873)
Германска златна марка,
(1873–1914)
Германска Папирмарка
(1914–1918)

ПоврзаноУреди